15. október 2018. Terézia. °C  drop down arrow
Svet financií jasne a pútavo
Quotes by TradingView
 

Jarná lahôdka – sladový špeciál Zlatý Bažant Svetlý Bock 16%

 3.3.2017 3.3.2017  

V roku 2017 Zlatý Bažant oslavuje 50. výročie hurbanovskej sladovne

Bratislava, 1. marca 2017 ( WBN/PR )– Zlatý Bažant vstupuje do druhého desaťročia svojej tradície sezónnych pivných špecialít, a na začiatok tohtoročnej jari prináša pivárom šestnásťstupňový sladový špeciál Zlatý Bažant Svetlý Bock. Tento typ piva je vo svete známy ako Helles Bock alebo MaiBock – tradičný zlatistý nemecký ležiak, ktorý je považovaný za silné jarné, prechodné pivo. Vyznačuje sa robustným sladovým telom s príjemnou chmeľovou horkosťou a výraznou sladovou vôňou, a vďaka svojim charakteristikám je predurčené na vychutnávanie si pri výnimočných príležitostiach. Sladový špeciál Zlatý Bažant Svetlý Bock 16% zároveň otvára tohtoročnú pivnú sezónu značky Zlatý Bažant, ktorá sa ponesie v znamení oslavy 50. výročia sladovne v Hurbanove a pocty sladovníckemu remeslu a kvalitnému hurbanovskému sladu z domácich zdrojov. Zlatý Bažant Svetlý Bock je od konca februára dostupný ako limitovaná edícia na pultoch maloobchodných predajní v štvorbalení 4x0,33l fliaš, a vo vybraných puboch aj v obľúbenej čapovanej podobe.
„Sme nesmierne hrdí na našu tradíciu pivných špecialít značky Zlatý Bažant, ktorá už druhé desaťročie prináša milovníkom zlatého moku na celom Slovensku pestrosť pivných chutí z celého sveta,“ hovorí Marcel Malý, brand manager značky Zlatý Bažant a dodáva: „V roku 2017 oslavuje naša sladovňa v Hurbanove 50 rokov od svojho spustenia, a toto jubileum sme sa rozhodli s pivom Zlatý Bažant patrične osláviť. Sladový špeciál Zlatý Bažant Svetlý Bock 16% je prvým symbolickým darčekom, ktorý pri tejto príležitosti uvádzame, a už dnes môžeme našim fanúšikom prezradiť, že ich bude viac.“
Jarný sladový špeciál Zlatý Bažant Svetlý Bock je vyrobený zo 100% jačmenného sladu plzenského typu z hurbanovskej sladovne. Pivo má zlatú až tmavozlatú farbu a výraznú sladovú až chlebovú vôňu. Sladovú chuť piva balansuje príjemná chmeľová horkosť, ktorá sa odhaľuje hlavne po dopití. Príjemne sa vychutnáva ako špecialita, keď má pivár chuťna plné a robustné sladové telo a vyšší obsah alkoholu.
Na etikete piva Zlatý Bažant Svetlý Bock sa zároveň objavuje pod logom značky označenie 100% hurbanovský slad – Oslavujeme 50. výročie hurbanovskej sladovne. Týmto označením Zlatý Bažant komunikuje významný míľnik v histórii sladovne Hurbanovo, a zároveň zdôrazňuje kvalitu a pôvod sladu použitého pri výrobe tohto piva. Označenie bude značka používať na etiketách fliaš a plechoviek pív vyrobených výhradne z domáceho sladu – Zlatý Bažant 10% a 12%, ako aj Zlatý Bažant Nealko, a to počas celého roku 2017. Od začiatku marca sa produkty s novými etiketami postupne dostávajú na pulty predajní.
Slad je najdôležitejšou ingredienciou na výrobu piva, ktorá zásadne ovplyvňuje jeho charakter a tvorí jeho telo. „Pri varení piva Zlatý Bažant je pomer medzi použitými surovinami chmeľom a sladom až približne 1:99, a mnohí konzumenti o tomto fakte nevedia. Preto sme sa pri príležitosti výročia založenia našej sladovne rozhodli tému sladu viac priblížiť našim zákazníkom, a najmä zdôrazniť fakt, že Zlatý Bažant je vyrobený výhradne zo sladu z našej vlastnej sladovne, hovorí Marcel Malý. Dopĺňa ho Karol France, obchodný sládok z hurbanovského pivovaru: „Majstri pivovarníci zvyknú hovoriť, že slad tvorí dušu piva, a chmeľ je jeho korením.“ Kvalita použitého sladu je tak pre kvalitatívne parametre, chuťové a senzorické vlastnosti piva absolútne kľúčová. Vďaka vlastnej sladovni v Hurbanove má Zlatý Bažant 100%-nú kontrolu nad kvalitou základnej vstupnej suroviny, čo pre výrobu piva predstavuje významnú výhodu. „Hovorí sa, že pivovar bez sladovne je ako vinár bez vinice. Sme veľmi hrdí na to, že u nás v Hurbanove spájame pivovarnícke majstrovstvo aj s poctivým sladovníckym remeslom,“ dodáva Karol France.
Sladovňa v Hurbanove bola založená v roku 1967, a pri rozhodovaní o jej umiestnení rozhodli najmä priaznivé klimatické podmienky v regióne. Hurbanovo je najteplejším miestom v bývalom Československu s úrodou vysoko kvalitného jačmeňa a zároveň so zdrojmi veľmi kvalitnej vody. K pôvodnej sladovni v roku 2002 pribudla nová sladovňa, ktorá pomohla významne zvýšiť ročnú kapacitu výroby sladu v Hurbanove. V súčasnosti je sladovňa Hurbanovo s ročnou kapacitou výroby sladu 111.000 ton najväčšou a najmodernejšou sladovňou nielen na Slovensku, ale aj v celom stredoeurópskom regióne. Patrí k významným podporovateľom slovenských poľnohospodárov, keďže každoročne nakupuje približne 50 % celkovej slovenskej produkcie sladovníckeho jačmeňa. Navyše s takmer 90-percentným podielom exportu vyrobeného sladu výrazne prispieva k exportnej výkonnosti Slovenska. Vďaka tomuto faktu je slad je najvýznamnejšou exportnou komoditou Slovenska spomedzi výrobkov po prvom spracovaní.
Viac k témam: Hurbanovo, sladovňa, Zlatý BažantZdroj: Webnoviny.sk - Jarná lahôdka – sladový špeciál Zlatý Bažant Svetlý Bock 16% © SITA Všetky práva vyhradené.

Zdroj a foto: SITA

Aktuálne správy

tlacove spravy left arrowtlacove spravy right arrow