16. december 2017. Albína. °C  drop down arrow
Svet financií jasne a pútavo
Quotes by TradingView
 

Matyšákovo vinárstvo opäť najlepšie na Slovensku!

SITA SITA SITA  1.12.2016 1.12.2016  
 

Spoločnosť VÍNO MATYŠÁK získala ocenenie Vinárstvo roka už v roku 2014 a po ročnej prestávke titul obhájila. Zakladateľ a majiteľ vinárstva Peter Matyšák je na svoje vinárstvo právom hrdý. Podarilo sa mu ho vybudovať takpovediac na zelenej lúke a dnes žne úspechy doma i v zahraničí.
Ocenenie Vinárstvo roka sa každoročne vyhlasuje v období, keď sa v pivniciach tvorí víno nového ročníka. Hodnotiť ročník 2016 je azda ešte priskoro. Symbolicky sa tak pri pohári mladého vína bilancujú skôr úspechy za uplynulé obdobia. V prípade vinárstva Petra Matyšáka bola táto súvaha viac než pozitívna.
Zväz výrobcov hrozna a vína na Slovensku spolu s časopisom Vinotéka v záujme zvýšenia prestíže slovenských vín a propagovania slovenských vinárstiev každoročne organizuje súťaž Vinárstvo roka. Jej cieľom je na základe objektívnych hodnotiacich kritérií posúdiť úroveň a kvalitu slovenských vinárskych firiem a s týmito výsledkami oboznámiť verejnosť. Vinárstvom roka 2016 sa so ziskom 158 bodov a s prehľadným náskokom stalo rodinné vinárstvo z Pezinka VÍNO MATYŠÁK. "Úspech neberiem len na seba. Chcel by som poďakovať všetkým 160 zamestnancom mojej spoločnosti. Vďaka patrí oprávnene týmto ľuďom," ďakoval Peter Matyšák vo svojom príhovore počas preberania ocenenia. Nezabudol spomenúť svoju rodinu, starých rodičov, vďaka ktorým "pričuchol" k vínu, ale aj manželku Katku, deti, vnúčatá a v neposlednom rade celý tím v pivnici na čele s Ing. Jarom Žákom. Peter Matyšák si zaspomínal aj na ťažké začiatky budovania dnes už úspešného vinárstva. "Začiatkom 90. rokov sme začali robiť prvé odrodové vína. V roku 1997 po našom prvom úspechu na prestížnej súťaži v Kanade, keď som vyhlasoval, že slovenské vína budú mať v budúcnosti úspechy, tak nebolo veľa tých, čo by tomu verili. A moje slová sa našťastie naplnili." Pritom nehovorí len o svojich vínach. Teší ho úspech každého slovenského vinára. On sám považuje za jeden zo svojich najväčších úspechov získanie titulu šampióna v roku 2014 s prémiovým červeným cuvée Camerlon. "Aj toto ocenenie je dôkazom, že dnes na Slovensku dokážeme vyrobiť konkurencieschopné červené vína. Príde čas, keď sa s našou širokou škálou špičkových vín presadíme aj v zahraničí. Čaká nás však ešte dlhá cesta. Ale verím, že ďalším generáciám vinárov sa to podarí," dodáva Peter Matyšák.
Zväz výrobcov hrozna a vína na Slovensku udelil ocenenie Vinárstvo roka na spoločenskej udalosti Slovenské víno. Na nej sa vyhlasuje stovka najúspešnejších vín, ktoré získavajú čestné miesto v Národnom salóne vín. Tradíciou je aj ocenenie osobností, ktoré sa významne zaslúžili o rozvoj slovenského vinohradníctva a vinárstva. Tento rok boli za osobnosti slovenského vinárstva vyhlásení Milan Kakaš, Ondrej Celeng a Peter Matyšák. Radosť z víťazstva tak bola dvojnásobná.

OCENENIE VINÁRSTVO ROKA 2016

Hodnotiace kritériá na zisk ocenenia Vinárstvo roka sú rozdelené do šiestich sekcií – vinohradníctvo, vinárstvo, predaj, prezentácia, všeobecne prospešné služby a ocenenia. V oblasti vinohradníctva sa zohľadňujú obhospodarovanie vlastných alebo prenajatých vinohradov a výsadba nových viníc.
V druhom okruhu – vinárstvo – sa body udeľujú za inovácie v technologickom zariadení na výrobu vína, investície do vinárskeho podniku, zavedenie systému kvality a tiež za vlastné laboratórium, ktoré vykonáva základné analytické rozbory. Spoločnosť VÍNO MATYŠÁK využíva počas celého procesu výroby vína a nealkoholických nápojov najmodernejšiu vinársku technológiu. V predfermentačnom procese sa používajú mlynkoodstrapinovače od spoločnosti Bucher Vaslin a Enoveneta, v procese lisovania šetrné pneumatické lisy od spoločností Diemme, Della Toffola, Vello. Vrcholom lisovacej technológie je lis Bucher Vaslin, kde lisovací proces prebieha za prítomnosti dusíka, vďaka čomu na 100 % neprichádza k oxidácii muštu. Pri macerácii sa využíva vinifikátor Gioello s možnosťou chladenia a mikro a makro oxidácie. Pri kontrole riadenej fermentácie sa používa chladiaci agregát od spoločnosti Velo. Každoročne sa pri vinifikácii bielych a červených vín používajú dubové sudy od francúzskych producentov Nadalie, Radoux, Seguin Moreau, Vicard. Investície v spoločnosti VÍNO MATYŠÁK boli v roku 2016 nasmerované do rôznych oblastí výroby a marketingu. Najväčšou investíciou do výroby vína bolo kúpenie novej plniacej linky a etiketovačky GAI, ktorá je v tejto oblasti absolútnou špičkou. Na výrobu sektov tradičnou metódou bola doplnením poloautomatizovanej linky zmodernizovaná technológia, ktorej súčasťou sú giropalety s automatickým striasacím zariadením, vymrazovacie zariadenie, degoržér a agrafovacie zariadenie.
V oblasti predaja sa okrem pokrytia v HoReCa segmente prihliada na uskutočňovanie exkurzií a degustácií pre verejnosť a tiež na vlastné predajne. Spoločnosť VÍNO MATYŠÁK v ostatnom období otvorila dve vínotéky – v Prešove a v Žiline. Významným faktorom nielen pre zisk ocenenia Vinárstvo roka je export, ktorý sa zameriava najmä na okolité krajiny, a to Českú republiku, Rakúsko a Poľsko. Prezentácia produktov je efektívnym nástrojom budovania značky. Ku skvalitneniu prezentačných služieb prispela degustačná miestnosť priamo vo vinárstve.
Okrem nej majú zákazníci Matyšákovho vinárstva k dispozícii priestory v pezinskej reštaurácii Vinum Galeria Bozen a v bratislavskom Hoteli Matyšák. Popri tom sa hodnotí marketingová alebo PR kampaň v printových médiách, v rozhlase a v televízii, multimediálna komunikácia a účasť na zahraničných veľtrhoch a výstavách. Marketingovú stratégiu zobrala do rúk agentúra dotcom.sk. Zástupcovia vinárstva sa v zahraničí prezentovali v Taliansku, Holandsku či v Španielsku (Madrid) Hlavný enológ a výrobný riaditeľ vinárstva Matyšák Ing. Jaroslav Žák sa ako hodnotiteľ pravidelne zúčastňuje na medzinárodných súťažiach vín ako Oenoforum alebo Concours Mondial du Bruxelles.
Za všeobecne prospešné služby sa považujú členstvo vo Zväze výrobcov hrozna a vína na Slovensku, usporiadanie vlastnej súťaže vín a spolupráca so školstvom. Spoločnosť VÍNO MATYŠÁK je dlhodobým členom Zväzu výrobcov hrozna a vína na Slovensku. Začiatkom októbra tohto roku sa konal v priestoroch Hotela Matyšák už 2. ročník súťaže zameranej na snúbenie jedla a vína. Účastníkmi boli okrem usporiadateľa aj vinárstva Víno Mrva&Stanko,  Chateau Topoľčianky a Golguz Hlohovec. Priestory vinárstva umožňujú rozšírenie praktických skúsenosti pre študentov SOŠVO v Modre, Obchodnej akadémie v Pezinku, ZF Mendelu v Lednici v Českej republike, Prírodovedeckej fakulty UK Bratislava a FCHPT STU v Bratislave. Účastníci Vinárskej akadémie v Pezinku a aj someliérskych kurzov majú možnosť absolvovať prehliadku vinárstva spojenú s degustáciou vín.
Samotná kvalita vín, produktov oceneného vinárstva, sa odzrkadľuje v získaných oceneniach. Práve ocenenia sú posledným kritériom pre zisk titulu Vinárstvo roka. Za ostatný rok sa Matyšákovmu vinárstvu podarilo získať množstvo významných ocenení. Za zmienku stoja najmä medaily z Vinalies Paris, AWC Vienna, Bacchus Madrid, Concours Mondial de Bruxelles, Mundus vini, Mondial du Rosé Cannes, Les Grand Concours du Monde Strasbourg, Effervescent du Monde, Chisinau Wines and Spirits Contest či Mondial des Pinots. Na súťaži Oenoforum 2016 Czech International Wine Competition získalo vinárstvo Matyšák okrem troch zlatých a jednej striebornej medaily aj titul šampióna za víno GOLD Devín 2015, bobuľový výber. Z domácej pôdy potešil najmä titul šampióna z Vínnych trhov Pezinok – rovnako za víno GOLD Devín 2015, bobuľový výber. Za zmienku stoja aj tri víťazstvá v jednotlivých kategóriách súťaže METRO VÍNO ROKA.

PETER MATYŠÁK

Peter Matyšák je popredný slovenský vinár, podnikateľ a hotelier. Je zakladateľom a majiteľom vinárstva Matyšák. Narodil sa v roku 1952 v Nitre a detstvo strávil v Kravanoch nad Dunajom. Absolvoval Strednú hotelovú školu v Piešťanoch, ku ktorej má dodnes veľmi blízky vzťah. V pomerne mladom veku sa z pozície čašníka vyprofiloval do manažérskych a vedúcich funkcií v reštauráciách a hoteloch na Slovensku a v Rakúsku. Tesne pred Nežnou revolúciou začal budovať sieť bufetov a neskôr reštauráciu v Bratislave. Popri gastronómii sa venuje výrobe vína. V roku 1994 prišiel na trh s prvým fľaškovým odrodovým vínom. Postupným rozširovaním výroby vytvára jedno z najväčších a zároveň najúspešnejších vinárstiev na Slovensku. Popri vinárstve sa stále zameriava aj na gastronómiu a hotelierstvo. Peter Matyšák je držiteľom ocenenia Osobnosť slovenského vinárstva a bol finalistom súťaže Podnikateľ roka. Je ženatý, z manželstva pochádzajú dcéra Kristína a syn Marek, má päť vnúčat.

Rodinné vinárstvo Petra Matyšáka bolo založené v roku 1991 v Pezinku. Moderné vinárstvo bolo postavené

v roku 2002 v pezinskej časti Glejovka. Pivnica je vybavená najmodernejšími technológiami, ako sú napríklad vinifikátor Gioiello, fľašovacia linka značky GAI, ktoré umožňujú produkciu vín najvyššej kvality. V roku 2006 vo vinárstve pribudla samostatná pivnica na zrenie vína v dubových a v barikových sudoch. Ročná produkcia vinárstva je v objeme 30 000 hl, pričom disponuje najväčšou spracovateľskou kapacitou s regulovaným chladením v objeme 18 000 hl. Kvalitná surovina pochádza od popredných pestovateľov hrozna, najmä však z najlepších honov Malokarpatskej a Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Spoločnosť VÍNO MATYŠÁK získala od svojho vzniku množstvo ocenení na prestížnych medzinárodných súťažiach. V ponuke vinárstva sú okrem kvalitných vín aj sekty, sýtené a likérové vína, destiláty, likéry a nealkoholické nápoje. Sieť vlastných vínoték na 14 miestach na Slovensku sprístupňuje verejnosti celé portfólio. Rodinný podnik ponúka aj výnimočnú gastronómiu v Hoteli Matyšák v Bratislave a v reštaurácii Vinum Galéria Bozen v Pezinku, ale aj v samoobslužnej reštaurácii v poliklinike na Kramároch. Poslednou novinkou v portfóliu rodinného vinárstva Petra Matyšáka je ponuka vysokokvalitných mäsových výrobkov z vlastnej produkcie.
Zdroj: WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené.

Zdroj a foto: SITA

Aktuálne správy

tlacove spravy left arrowtlacove spravy right arrow