22. august 2017. Tichomír. °C  drop down arrow
Svet financií jasne a pútavo
 

5 tipov pre gastroturistov naprieč kontinentmi

Marek Mittaš Marek Mittaš Marek Mittaš  29.9.2016 29.9.2016  

Gastroturistika je moderný hit, ktorý nepodlieha sezónnosti, ale dá sa pokojne pestovať celoročne. Kulinárske špeciality sú veľkým lákadlom a často aj dôvodom, prečo sú gurmáni ochotní preletieť tisíce kilometrov, aby nasýtili nielen dušu, ale aj žalúdok.

 

Srí Lanka

Malý ostrov, ktorý na mape vyzerá ako červovitý prívesok Indie, má svoje gurmánske špecifiká, pre ktoré sa oplatí merať aj 7 000 kilometrov z Európy. Zaujímavosťou je najmä  kari. Nie je to nič nové, ale skutočnou lahôdkou je práve jeho príprava a kombinácia. Kari sa neprezentuje ako korenina, ale ako päť rôznych kombinácií jedál, ktoré sú zmiešané s rôznymi druhmi ryže. Kari s kuraťom, rybou, chlebovníkom alebo hovädzie, známe sú aj vegetariánske úpravy. Všetko je tak trochu čili a dokonca nie je nič nezvyčajné, ak narazíte na lahodný ananás posypaný pálivou papričkou alebo zrelé mango s čili práškom. Často sa do jedla pridáva sambol, čo je unikátna chuť vytvorená zo zmesky kokosu, čili, limetky a soli plus ďalších miestnych ingrediencií. Hoci je tu strava založená na ryži, je veľmi rozmanitá a chutná. Pikantnosťou sa dá porovnávať s ázijskou aj mexickou, ale popri rôznych druhoch čili predsa len víťazia chute a nielen oheň v ústach. Špecifikom Srí Lanky je jesť kari rukami, keď si podľa miestnych vychutnáte jedlo najviac, keďže zapojíte ešte o jeden zmysel navyše. Kuchyňa v sebe kombinuje nielen klasické indické prvky a istý vplyv arabskej kultúry, ale aj chute kolonizátorov, ako boli Portugalci, Holanďania aj Angličania, čo vytvorilo spolu s unikátnymi plodmi, koreninami a ovocím baštu rôznorodých chutí. Takýto zážitok, pri ktorom sa pri stole stretá množstvo svetových gastronomických smerov, pri potulkách maškrtných jazýčkov určite nemôžete vynechať. Nehovoriac o tom, že krajina je kolískou ajurvédy, a tak sú recepty často uspôsobené na vylepšenie zdravia. Stravu ako liek ochutnáte zaručene práve na tomto malom ostrove.

Japonsko

Tokio je mesto s najväčším počtom hviezd Michelin, a preto je tu radosť vstávať nielen na povestný východ slnka, ale aj na luxusné raňajky. Rozhodne však netreba ostať len pri nich. Ak na Srí Lanke berú za dodatkový zmysel pri jedle hmat, v Japonsku je to jednoznačne zrak. Kuchári dbajú nielen na chute, ale aj na zjav jedla. A hoci už japonské suši a sušimi prenikli aj do Európy, stále nedosahujú kvalitu, akú vedia pripraviť práve japonskí šéfkuchári. Nie je to však len surová ryba, na čo je krajina vychádzajúceho slnka patrične hrdá. Predostiera množstvo receptov na hydinu, hovädzie, ale aj bravčové. Jej kuchyňa nie je poznačená žiadnymi náboženskými zákazmi, a tak sa varí a pečie prakticky všetko, čo sa dá zjesť. Aj keď morské plody a ryby sa tu konzumujú najlepšie takmer tepelne neupravené. Jedlo dostáva netradičnú chuť napríklad aj vďaka množstvu druhov cibule, o ktorých u nás nechyrovať. Hoci sa používa menej korenín, jedlo je pestré, pikantné a dobre chuťovo vyvážené, čo je dosiahnuté najmä použitím rôznych druhov dozretej zeleniny s výraznou chuťou. Korenie už skutočne nie je potrebné. Prím tu hrajú aj rezance na milión spôsobov a určite si nenechajte ujsť polievky. Či už zahusťované, alebo redšie, chutia inak ako v Európe aj vďaka miso, ktoré sa tu teší nesmiernej obľube. Japonsko je krajina, ktorú by si každý milovník luxusného a chutného stolovania mal zapísať do itinerára.

Taliansko

More má pomerne chladné a nie veľmi čisté, ale to, o čo prídete na plážach, Taliani vykompenzujú v reštauráciách a baroch. Taliansko nie je len pizza, aj keď tu chutí famózne, vďaka skvelým čerstvým bylinkám a domácim rajčinám. Cestovín poznajú viac ako 400 druhov a vďaka olivovému oleju, kvalitným syrom a dobrému vínu je talianska kuchyňa nielen opojná, ale aj zdravá. Netreba sa vyhýbať ani talianskemu vidieku. Stále sa tu darí prežiť domácim pestovateľom. Svetoznáma oblasť Toskánska je chuťovým rajom, kde skvelým vínam Chianti a Brunello sekundujú rovnako vynikajúce pokrmy. Práve v tejto oblasti sa pestuje jedna z najvyhľadávanejších kulinárskych delikates – hľuzovka. Rizoto bianco, nero, ai funghi si najlepšie vychutnáte v oblasti Benátok, kde sú doma práve krémové ryžové porcie s pravým parmezánom. Prímorskej krajine dominujú, samozrejme čerstvé, frutti di mare, ale ak chcete prejsť skutočnou cestou poznania talianskej prímorskej gastronómie, nájdite si na jedálnom lístku ritto misto di pesce. Ide o obľúbenú zmesku vyprážaných rýb. Zároveň treba dodať, že prosciutto, parmezán či pecoríno nikde nechutia tak dobre ako v rodnej krajine.

Mexická kuchyňa

Svoje renomé získala vďaka pálivým papričkám, a hoci sú tu habanero a jalapenos považované za základnú surovinu, kuchyňa je rozmanitá na tradície aj chute. Vonkoncom to nie je o vyprážaných jedlách a tortilách. Pravé Mexiko vám namixuje na tanier kvantum zeleniny, fazule, a najmä skvostnú paradajkovú salsu. Práve kombinácia rajčín s čili je vyhodnotená ako veľmi zdravá, dokonca protirakovinová. Ak túžite po tradičnej ochutnávke domáceho jedla, určite dostanete na stôl kura, moriaka a bravčové mäso. Polievka „sopa de lima“ predstavuje akýsi kurací vývar ochutený citrónom a je to niečo, čo sa neodmieta.

Thajsko

O tejto kuchyni sa hovorí ako o extrémne rozmanitej, a preto láka cestovateľov z celého sveta, aby si popásli chuťové bunky. Pikantné, sladké, slané, kyslé, ale aj všetko zamiešané dohromady. Hovorí sa, že ak chcete ochutnať to najlepšie a najautentickejšie thajské jedlo, je potrebné objednať si ho priamo na ulici, ale ak ste opatrným degustátorom, Bangkok ponúka aj veľké množstvo vysokokvalitných reštaurácií. Až tu pochopíte, že ryža nie je jedna, ale má mnoho podôb. Za jednu z najoceňovanejších sa pokladá jazmínová ryža s nádhernou vôňou a jemne sladšou chuťou. V Thajsku je všetko tak trochu sladké, pikantné aj kyselkavé. Ak vám nejde do hlavy, ako to robia, tak najčastejšie sa používa čili, cesnak a kari. Vždy sú k dispozícii aj čerstvé bylinky a množstvo omáčok s tajuplnými ingredienciami, ale aj kokosovým mlieko, a množstvo ovocia a zeleniny. Namiesto soli používajú fermentovanú rybiu omáčku, ktorá jedlo výborne dochutí a dodá mu proteíny. Čo očarí každého gurmána, je tradícia jedávať viacero druhov jedla v menších porciách. Takto ochutnáte omnoho viac ukážok kuchárskeho umenia, ako z jednej veľkej nádielky. Ako dezert je veľmi obľúbená napríklad thajská zmrzlina vyrábaná z kokosového mlieka a trstinového cukru.

 

Foto: Stockfresh

Foto: redakcia NF

Aktuálne správy

tlacove spravy left arrowtlacove spravy right arrow