28. jún 2017. Beáta. °C  drop down arrow
Svet financií jasne a pútavo
 

Ako chutí kvalitná káva?

Marek Mittaš Marek Mittaš Marek Mittaš  30.3.2015 30.3.2015  

Káva zaujíma obchodníkov nielen preto, že si ňou predlžujú bdelosť. Je to spolu so zlatom, ropou a pšenicou vynikajúca investičná komodita. Jej skutočný potenciál a dôvod, pre ktorý sú milovníci kvalitnej kávy za šálku ochotní zaplatiť aj astronomické sumy, je ale úplne iný.

 

Bez mlieka a cukru

Prirodzene. Ak si chceme vychutnať pravú chuť kávy, nemôžeme ju zabiť cukrom a smotanou. Rovnako ako vo víne sa tajomstvo nápoja skrýva v malých odtieňoch, rôznych, často aj exotických chutí. Žiadny someliér sa nerozplýva nad zážitkom z vareného vína, a tak je to aj s kávou. Pri každom dúšku kávy si treba vychutnať jej telo. To nastupuje na naše chuťové poháriky ako prvé. Je to akási hustota nápoja, alebo stred kávy, pretekanie cez jazyk a dochuť, ktorá ostáva ako sladká spomienka po prehltnutí. V káve okrem horkej a kyslastej chuti objavíme aj sladkosť, ovocné tóny či stopy citrusov. Podobne ako pri víne má každý svoje preferované chute, dokonca aj krajiny, podľa ktorých sa líšia. Medzi najhodnotnejšie patria odrodové plantážne kávy, ktoré možno radiť rovnako ako vína podľa svojej oblasti. Najlepšou možnosťou je vychutnať si kávu bez ničoho, to znamená aj bez cigarety, ktorá utlmí naše chuťové zážitky a doslova ich utopí v dechte. Zároveň zlikvidujú aj zdravotné benefity čierneho zlata.

Káva a zdravie

Najlepšie si vychutnáte kávu s pocitom, že robíte niečo pre svoje zdravie. Panoval mýtus, že sa káva podieľa na vysokom tlaku, no dve až tri šálky naozaj kvalitnej kávy denne majú len zanedbateľný vplyv na zvýšenie tlaku. Hoci je káva „starým“ nápojom, aj dnes v nej vedci vedia objavovať nové zložky. Ostatnou novinkou je proteín, ktorý sa účinkami podobá morfínu. Dokonca nastupuje skôr ako kofeín. Preto sa mnohým ľuďom po káve najskôr začne chcieť spať, prv než ich prebudí dávka kofeínu. Konzumácia kávy povzbudzuje, bojuje proti Parkinsonovej chorobe, je zdrojom cenných antioxidantov, znižuje riziko onkologických a paradoxne aj kardiovaskulárnych ochorení. Je to skrátka liek, ktorý chutí.

Espresso nie je jediná možnosť

Vychutnať si dobrú kávu možno aj bez drahého espresso prístroja. Príprava kávy pod tlakom je talianska špecialita a práve v krajinách, kde sa pestujú tie najlepšie kávy sveta, ich nevaria v žiadnych drahých kávovaroch. Chuť a vôňu kávy si môžete vychutnať aj jednoduchou metódou „french press“, ktorá sa podobá príprave čaju. Hrubšie namletá káva sa lúhuje približne 4 minúty. Na 8 gramov kávy pripadne 120 g vody. V tomto pomere zo seba vydá tie najlepšie chute, odtiene aj vône. Nebude mať ale povestnú krému a bude chutiť inak ako nabité espresso. Uchováva v sebe omamnú sviežosť a čisté tóny. Možností príprav kávy je mnoho a každá z nich môže z kávy spraviť zážitok. Iba jediná, tá číro slovenská ju definitívne dehonestuje. Hovoríme o slávnom „turkovi“ alias zalievanej káve.

Na „turka“ zabudnite

Turecká káva je kávová alchýmia. Práškovo jemne namletá káva sa varí, necháva mierne chladnúť a proces sa opakuje niekoľko ráz. To, čo sme bežne v domácnostiach nazývali turkom, je paškvilom a doslova znásilnením kávy. Ak by sme chceli byť úprimní, je to socialistický zlozvyk, vďaka ktorému tá najlacnejšia zrnková káva pomletá v samoobsluhe mohla ako-tak chutiť. Aj to iba s dvoma lyžičkami cukru, prípadne dávkou mlieka. Tento nápoj mal však s kávou spoločného len málo. Povestný „turek“ znamenal dlhú extrakciu kávy, čím sa zabili všetky jej chute. Tie už aj tak zrejme dávno vyprchali cez papierové vrecká a po mletí. Káva bola extrémne horká vďaka vysokej dávke kofeínu. Takto zneuctená káva patrí k dôvodom, prečo mnohí dnes na socializmus majú dôvod spomínať naozaj v zlom.

Káva chutí aj na pohľad

Hovorili sme o vôni a chuti, ale dobrá káva sa pozná aj zrakom. Jej zrná sú pravidelné, pekné, bez škvŕn. Vtedy máte kvalitnú kávu. Preto je vhodné mlieť si ju doma. Nielen preto, že rôzne formy prípravy kávy si vyžadujú aj rôzne stupne mletia. Navyše tak spoznáte svoju kávu pred tým, ako ju vypijete. Nie je žiadne tajomstvo, rovnako ako pri väčšine porciovaných čajov, že do mletej zmesky ide to, nad čím by sme v celistvosti krútili nosom. To je osud bežných mletých káv. Žiadny pôvod, žiadna chuť, vôňa, ani potešenie.

Najlepšie je čerstvo pražená

Káva je špecifickým prírodným produktom, ktorý dostáva svoju nezameniteľnú chuť až správnym pražením. To sa podieľa na jej výslednej chuti asi najpodstatnejšie. Talianske praženie je tmavé a olejnaté, zatiaľ čo rakúske je svetlejšie. Káva najlepšie chutí pražená jemnejšie, ale čerstvo. Čerstvo napražená káva si svoje chuťové vlastnosti uchováva maximálne tri mesiace. Po namletí už je chuťovo ochudobnená po dvadsiatich minútach. Gurmán si jednoducho mletú kávu vo vrecúšku nekúpi a melie si ju tesne pred prípravou.

Arabika a robusta

Výrobcovia a producenti kávy vyvážili dve odrody kávy, tak aby rôznymi pomermi doladili chuť svojej kávy a dokonca aj jej silu. O tom, či si ráno vychutnáte „nakopávaciu“ šáločku, alebo jemnú záhradu vôní, silíc a chutí a prípadne budete pokračovať v príjemnom snívaní, rozhoduje práve pomer arabiky a robusty. Arabika rastie vo vyšších nadmorských výškach, je náročnejšia na pôdu, ale dáva viac chutí, je síce kyslejšia, ale na druhej strane má menej kofeínu. Robusta chutí zemitejšie, je omnoho rozšírenejšia a úroda bohatšia. Má pritom až štyrikrát viac kofeínu ako arabika, ktorú si však znalci pochvaľujú viac pre možnosť zažiť celé spektrum chutí. Prémiové a odrodové kávy, nie zmesky, sú takmer všetky 100 % arabiky. Kávoví gurmáni ocenia menej kofeínu, zato intenzívny zážitok.  

Krajiny s najväčšou produkciou kávy

Kávovník sa pestuje v takmer stovke krajín. Pritom medzi najväčších producentov dlhodobo patrí Brazília. Táto krajina však podľa skutočných znalcov začína na kvalite mierne klesať. Podpísala sa pod to masová produkcia a tlak na znižovanie cien. Kávovníky sú hnané do výkonu za každú cenu. Napriek tomu sa aj v Brazílii dajú nájsť špičkové kávy. Hitom sú však kávy priamo z plantáží od malých roľníkov. Je ich menej, ale ako hovoria klasici, život je príliš krátky, aby sme pili zlú kávu: Denne sa vypije na svete viac ako miliarda šálok kávy. Ročne sa vyprodukuje približne 9 miliónov ton kávy.

Krajiny s najväčšou produkciou kávy

1. Brazília – viac ako 150 rokov je na najvyššej priečke medzi producentmi kávy. Má takmer tretinový podiel na exporte kávy.

2. Vietnam – menej kvalitná káva predovšetkým do kávových zmesí.

3. Kolumbia – okrem kokaínu majú aj kávu špičkovej úrovne. Aj pri veľkej produkcii si drží kvalitu.

4. Indonézia – najznámejšia je čistá arabika z Indie, ktorá patrí k najlepším na svete.

5. India – zvyčajne sa pestuje robusta. Nájdu sa aj kvalitné arabiky.

6. Etiópia – oficiálne rodisko kávy. Dnes už zaostáva za veľkou päťkou. Káva si tu však stále drží tradíciu.

7. Honduras – má vynikajúcu klímu na pestovanie kávy.

8. Peru – najlepšia káva sa pestuje na kopcoch Ánd.

9. Guatemala – Možno povedať, že káva z Guatemaly patrí medzi veľmi žiadané.

10. Mexiko – najviac exportu zhltne USA.

Foto: Stockfresh

Aktuálne správy

tlacove spravy left arrowtlacove spravy right arrow