29. jún 2017. Peter a Pavol, Petra. °C  drop down arrow
Svet financií jasne a pútavo
 

Ako zorganizovať správne školenie?

NextFuture NextFuture NextFuture  16.12.2013 16.12.2013  

Ak ide o celodenné, prípadne viacdňové školenie, je ťažké udržať si pozornosť účastníkov. Preto netreba podceniť výber prostredia a dôkladné zváženie parametrov školiacej miestnosti. Ak sa chystáte organizovať školenie a zvažujete výber priestoru, prinášame vám niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu zorientovať sa.

 

Poloha priestoru určeného na školenie tiež rozhoduje

Prostredie, v ktorom sa hotel určený na usporiadanie nachádza, by malo byť príjemné a pokojné. Určite nie je vhodné rušné, či priam rušivé prostredie, ktoré môže odpútavať pozornosť účastníkov školenia. Výhodou je ak prostredie hotela umožňuje účastníkom po skončení školenia relax, ako napríklad prechádzku na čerstvom vzduchu v prírode alebo bazén a wellness.

V prípade, že sa školenie spojí s teambuildingom, hrozí pri mestských hoteloch, že účastníci školenia, ktorí bývajú v mieste konania, z neho odídu na noc domov, čo nie je dobré pre utuženie kolektívu. Hotel by mal byť ľahko dostupný v lete i v zime. Ideálna poloha je na dosah od rýchlostných ciest alebo diaľnic, výhodou je aj blízkosť železničnej alebo autobusovej stanice.

Nepodceňujte detaily

„Základnou a asi aj najdôležitejšou požiadavkou na školiaci priestor by malo byť to, že takýto priestor má byť určený a slúžiť iba ako školiaci priestor a nie je to len narýchlo prestavaná reštaurácia, bar alebo akýkoľvek iný priestor,“ hovorí Tomáš Huber, obchodný a marketingový riaditeľ TRINITY Hotels a dodáva, že ak hotel disponuje školiacou miestnosťou, resp. miestnosťami, tie by mali byť aj oficiálne prezentované ako školiace miestnosti.

Školiaca miestnosť by mala byť vzdušná, otvorená a svetlá. Mala by byť odhlučnená, aby nedochádzalo k rušeniu napr. inou skupinou, hlukom z kuchyne a podobne.

Pozor si treba dať aj na nedomyslené detaily, ktoré ale môžu negatívne ovplyvniť priebeh školenia. Stĺpy v miestnosti by nemali byť umiestnené tak, aby bránili účastníkom školenia vo výhľade. V miestnosti by mal byť kvôli akustike koberec. Strop by mal byť dostatočne vysoký. Farebnosť miestnosti a jej interiér by mal pôsobiť neutrálne. Nie je vhodná ani prílišná výzdoba, ktorá by odvádzala pozornosť účastníkov školenia. Stoly by mali byť bez obrusov, aby sa dalo na nich lepšie písať (pokiaľ nejde o takú významnú udalosť, keď sú obrusy nevyhnutné z estetického hľadiska). Stoličky by mali byť pohodlné.

Ak ide o viacdňové, ale aj celodenné školenia, určite musí mať miestnosť dostatočný prístup denného svetla, zároveň však aj možnosť zatemnenia okien. „Veľmi dôležité je vetranie, resp. klimatizácia v letných mesiacoch. Čerstvý vzduch je nevyhnutný na to, aby sa účastníci školenia mohli dokonale sústrediť, preto sú výhodou otváracie okná, resp. balkóny,“ hovorí Huber.

Technické vybavenie

Dôležitý je dostatok umelého osvetlenia, ideálne bielej farby, ktorá tak neunavuje oči. Netreba zabudnúť na dostatok elektrických zásuviek a tiež prístup k internetu.

„Wi-fi internet v školiacej miestnosti by mal byť dostatočne rýchly aj pri vyššom počte účastníkov školenia s jednoduchým spôsobom pripojenia sa k sieti,“ hovorí Huber.

V školiacej miestnosti by nemal chýbať zabudovaný dataprojektor s jednoduchou možnosťou pripojenia notebooku či už cez kábel, alebo bezkáblovo. Dataprojektor by mal mať dostatočnú svietivosť, aby bol premietaný materiál dobre viditeľný (nielen text, ale aj obrázky, resp. videá). Ak je miestnosť väčšia, ideálne je premietať obraz na viacerých úrovniach miestnosti tak, aby mali všetci účastníci školenia dobrý výhľad na premietaný obraz. Výhodou je tiež zabudované ozvučenie, ktoré reprodukuje zvuk po celej miestnosti rovnomerne s možnosťou pripojiť notebook napr. pri premietaní videí.

Catering

Pokiaľ školenie začína ráno a účastníci prichádzajú aj zo vzdialenejších miest, mali by mať možnosť občerstviť sa ešte pred začiatkom školenia. Počas školenia je dôležitý najmä pitný režim v dostatočnom množstve. K dispozícii by mala byť perlivá aj neperlivá voda, chladená aj nechladená. V letných mesiacoch by mal byť prísun tekutín dvojnásobný ako v zimných. Káva na povzbudenie je tiež neoddeliteľnou súčasťou občerstvenia počas školenia. Pre „nekávičkárov“ by malo byť pripravených niekoľko druhov čaju.

Občerstvenie počas prestávok by malo byť prispôsobené času. „Dopoludnia sa odporúča skôr niečo na zasýtenie, popoludní niečo sladké alebo ovocie. Prestávky by mali byť vhodne zvolené, aby účastníci nemuseli opúšťať miestnosť počas školenia,“ dodáva Huber.

Na obed sú vhodné ľahšie pokrmy, ideálnou voľbou je bufet kvôli rýchlosti aj kvôli možnosti voľného výberu. Vyvarovať sa treba jedlám z maku, veľmi cesnakovým jedlám a jedlám zo strukovín.

Večera už môže byť honosnejšia a komornejšia, aj s viacerými chodmi.

ri výbere cateringu je tiež dôležité poznať aj zloženie účastníkov školenia, či to budú prevažne ženy, alebo skôr muži, aby sa tomu mohol prispôsobiť výber jedál.

TRINITY Hotels

TRINITY Hotels sú ľahko dostupné, na druhej strane sú zasadené do nádhernej prírody. Pokrývajú západ, stred aj východ Slovenska. Všetky hotely pod jednou hlavičkou zastrešenou spoločným CRM systémom ponúkajú klientovi rovnaký štandard, výhody a rovnaký prístup. Veľkou výhodou je okrem naozaj veľkého kongresového zázemia aj to, že každý z hotelov poskytuje účastníkom školení oddych, či už v podobe wellness, bazénov, aquaparku, alebo masáží a ošetrení. TRINITY Hotels majú dlhoročné skúsenosti s organizovaním školení a kongresov – hotel SENEC je na tomto trhu už vyše 15 rokov.

Hotel SENEC:

  • rozloha 1 500 m2
  • kapacita kongresovej sály do 650 osôb
  • spolu 11 miestností

Hotel SITNO:

  • 6 kongresových a školiacich miestností
  • kapacita od 16 do 450 osôb
  • panoramatický výhľad na Štiavnické vrchy

ATRIUM Hotel:

  • 5 miestností umiestnených na jednom poschodí
  • oddelených od ubytovacej časti
  • kapacita od 30 do 200 miest

Foto: TRINITY Hotels

Aktuálne správy

tlacove spravy left arrowtlacove spravy right arrow