21. október 2017. Uršuľa. °C  drop down arrow
Svet financií jasne a pútavo
Quotes by TradingView
 

Foodblogeri. Majú šancu vyvolať revolúciu v stravovaní?

Marek Mittaš Marek Mittaš Marek Mittaš  23.3.2016 23.3.2016  

Sú fenoménom dnešnej doby. Prinášajú autentické zážitky, vlastné zistenia a nadšenie, ktorým chcú naštartovať zmenu myslenia Slovákov v oblasti stravovania. Majú však reálne šance uspieť, alebo ide len o ďalší internetový fenomén?

 

Odborné rady, alebo tipy nadšenca?

Jedlo je základnou výživou nášho tela, a tak blogovanie o jedle so sebou prináša aj istý druh vplyvov na zdravie a tým aj vyššiu zodpovednosť v porovnaní napríklad s blogovaním o počítačových hrách alebo knižných tituloch. Na cestu blogovania sa vydal už pred desiatimi rokmi aj Martin Roháček, osobný tréner a výživový poradca, ktorý patrí aj k jednému z priekopníkov foodblogerov u nás. „Keď som sa začal zaoberať výživou, ľudia sa zo mňa smiali. Dnes je to obrovský fenomén, ktorý rieši snáď každý človek. Podľa môjho názoru by mal mať foodbloger potrebné vzdelanie a mal by sa vedieť správne orientovať v tejto téme. Na internete však často nevieme, kto sa za daným blogom skrýva, prípadne vieme, ale nevieme o ňom v podstate nič,“ hovorí Martin, ktorý vidí prínos foodblogovania v tom, že pomohli túto tému otvoriť, priblížiť ľuďom a ukázať, že je naozaj potrebné ju riešiť. No na druhej strane upozorňuje, že je veľmi veľa informácií na internete, ktoré sú vytrhnuté z kontextu a je dôležité ich vedieť správne filtrovať. Na internete je možné nájsť často dokonca protichodné informácie, čo mnohých môže zmiasť. Pravdou je, že blogerov s adekvátnym vzdelaním nie ja až tak veľa, no nájdu sa aj výnimky. „Známa gastroblogerka Silvia Horecká má vzdelanie a po rady si k nej chodia aj majitelia reštaurácií. Inak sa blogeri vzdelávajú väčšinou sami pomocou internetu a kníh,“ hovorí o praxi foodblogera Zuzana Frešo a dodáva, že určite netreba veriť všetkému, čo človek na internete nájde. Vždy je dôležité používať aj vlastný rozum.

Potešenie a zdravie. Dve zložky dobrého jedla aj blogu

V princípe možno rozdeliť blogy o jedle na dve línie. Jedna prináša skúsenosti a zážitky, radí, ako objaviť nové chute, inšpiruje k nových možnostiam prípravy jedál, informuje o zaujímavých trendoch. V takomto prípade nie je namieste žiadna nedôvera. Pokojne skúsite chute, nové postupy a jediným výsledkom na tanieri je, že vám bude, alebo nebude chutiť nový recept, ktorý ste našli. Závažnejšie je to s blogmi, ktoré okrem chutí hovoria aj o zmene stravovania, zvyčajne k tomu zdravšiemu. Tu už nie je na škodu správna miera obozretnosti. „Najdôležitejšie je pochopenie základov výživy, na ktorých potom uvedomelý a vzdelaný človek môže stavať ďalej a nenechá sa popliesť hocijakým článkom pseudoodborníkov, ktorí na internete len šíria svoj vlastný názor a vlastnú skúsenosť,“ hovorí Martin Roháček. Preto je dôležité pri zmene stravovacích návykov poznať aj širšie súvislosti, spraviť si názor a minimálne sa pozrieť na vzdelanostnú a odbornú úroveň autora. Či operuje overiteľnými a aktuálnymi informáciami, alebo len vlastnou skúsenosťou.

Ideálne je spojenie kvalitných rád o výžive doplnené tipmi na nové suroviny, vychutnávanie si jedla a objavovanie gurmánskych rozkoší. To je aj jedným z najhlavnejších cieľov blogov. Priniesť zmenu myslenia pri výbere jedál a surovín, a od kupovania toho najlacnejšieho prejsť k tomu skutočne výživnému a dobrému.

Blog netreba brať ako bibliu, skôr ako inšpiráciu

Inšpirovať, vzdelávať a zlepšovať. Tak možno charakterizovať myšlienky, ktoré spájajú cieľ blogerov, ktorí sa rozhodli o záľube v jedle a výžive písať verejne.

„Mojím cieľom je robiť osvetu v oblasti športu, najmä fitness, a v oblasti výživy. Nastavovať ľuďom správne myslenie a naučiť ich jednoduché princípy, ktoré sa postupne vytratili s rôzne meniacimi sa trendmi vo výžive,“ hovorí Martin Roháček. Zmena návykov sa tak nemusí týkať len konkrétnych receptúr a stravovacích techník, ale aj pochopenia, že zeleninový šalát je skrátka zdravšou alternatívou k vysmážanému rezňu a pomalými krokmi objavovať svet chutí, ktorý nám neškodí. „Najväčší význam vidím, keď mi ľudia spätne píšu, ako vďaka mojim inšpiráciám zmenili doma raňajky, večeru, či už len namiesto instantnej kávy začali piť kávu skutočnú. Takže z môjho pohľadu je to najmä o inšpirácii a ukázaní príkladu vlastným aktívnym životom, ktorý nie je len o nejakých sójových klíčkoch či nízkotučnej strave. Myslím si totiž, že je stále veľmi veľa zdravého jedla, ktoré je plnochutné, len treba vedieť, ako na to. Musíme spoznať, že nie je chlieb ako chlieb, pečivo ako pečivo a že skutočné jedlo niečo stojí. Nehovorím, že potrebujeme nakupovať len v bio obchodoch, kde je podľa mňa aj veľa zbytočných potravín. Skôr ide o to, aby sme sa zamysleli nad kvalitou a spracovaním potravín a vyberali si poctivé ingrediencie,“ vysvetľuje bloger Dušan Plichta a dodáva, že svojou činnosťou chce inšpirovať okolie a podnikať v zmysle pozitívneho vplyvu na spoločnosť. Takto postavil aj vlastný koncept vylepšených potravín, ktoré aj v malom množstve prinesú zdravú formu energie a zároveň skvelo chutia. Aj vďaka blogerským aktivitám možno badať odklon od tvrdenia, že nezdravé veci sú tie chutné a zdravé síce idú dole krkom, ale chuťové bunky nepohladia. Blogeri priniesli zaujímavé a chutné variácie zdravých jedál. „Foodblogovanie je veľkým prínosom pre verejnosť. Často sú to práve blogeri, ktorí nájdu novú ingredienciu, prípadne vylepšia použitie klasických. Sú to milovníci jedla a varenia, vo svojej vlastnej kuchyni majú priestor na experimentovanie. Dajú si čas s vysvetlením, prečo je tá-ktorá ingrediencia pre nás dôležitá, prípadne prečo a ako kombinovať suroviny,“ hovorí o prínose blogov Zuzana Frešo.

Revolúcia myslenia je viac evolúcia

Postupné kroky prinášajú úspechy. Osveta v oblasti stravovania sa už naplno prejavila v záujme ľudí o to, čo jedia. Blogy stáli aj pri zlepšení kávovej kultúry či znalostiach o vínach. Rovnako sa čoraz viac zaujímame o kvalitu samotných potravín. No blogerom to nestačí. Prečo aj, keď sami rozvíjajú vlastné poznanie a chcú ho sprostredkovať ďalej. Nie radikálne, ale s pôžitkom z jedla. „Mojím cieľom je motivovať ľudí, aby zaradili do svojho jedálnička aspoň jedno ‚raw‘ jedlo denne. To ide ruka v ruke so zvýšením konzumácie surového ovocia a zeleniny. Chcem, aby skúsili vylúčenie bieleho cukru a obmedzenie sladenia vôbec. Rada by som motivovala ľudí ku konzumácii kvalitných, čistých a poctivých surovín,“ naznačuje smer, ktorým chce ľudí viesť Zuzana Frešo. Jedným zo základov je však pestrosť. Tak ako na stole, tak aj v oblasti informácií. Práve tu blogy tiež zohrávajú významnú úlohu. Neukazovať jedinú cestu, ale mnoho možností.

Foto: Zuzana Frešo (http://www.befresh.sk/)

Aktuálne správy

tlacove spravy left arrowtlacove spravy right arrow