22. august 2017. Tichomír. °C  drop down arrow
Svet financií jasne a pútavo
 

Keď je vo víne cítiť lásku

NextFuture NextFuture NextFuture  26.9.2014 26.9.2014  

Pozreli sme sa priamo „do kotla“ výroby organického vína v jednej z najvychýrenejších vinárskych oblastí na Slovensku – v Strekove. Dostane vás svojou špecifickou chuťou, ktorá vám už sama o sebe napovie, že ide o výnimočné víno.

 

 „Pri výrobe vína Organic sa nepoužíva na konzervovanie síra. Náš hlavný vinár Štefan Kasnyík, ktorý je priekopníkom naturálneho vína na Slovensku, vyvinul počas rokov vinárčenia také technologické postupy, vďaka ktorým sa víno napriek vynechaniu pridania SO2 nepokazí,“ povedal Ján Kovács, manažér vinárstva Organic.

Dokazujú to aj testy na obsah oxidu siričitého, ktoré boli uskutočnené koncom roka 2013 v laboratóriu v Nových Zámkoch. „Obsah síry vo víne spôsobuje síra obsiahnutá v pôde. Ide však o minimálne hodnoty,“ povedal Kovács. Tieto hodnoty sú niekoľkonásobne nižšie v porovnaní s konkurenčnými zahraničnými organickými vínami.

Víno Organic sa vyrába jedinečnými postupmi z kvalitného hrozna vypestovaného v strekovskom vinohradníckom regióne. Postreky sú výhradne prírodné, preto hrozno nestráca na bio kvalite.

Proces výroby je vyvinutý tak, aby bolo víno naturálne, nie klasicky svieže, ale skôr komplexnejšie. Prvotné kvasenie prebieha len s vlastnými (divokými) kvasinkami bez použitia SO2. Po vinifikácii, ktorá trvá 105 dní, zrejú vína v  225-litrových starých sudoch 9 až 24 mesiacov. Unikátnosť vína spočíva v absencii tradičných „továrenských“ postupov ako stáčanie, čírenie, filtrovanie či pridanie SO2.

Vďaka tomuto špeciálne vyvinutému technologickému postupu nedôjde k pokazeniu a netreba teda pridávať síru ako konzervant. Výhodou je, že vás po konzumácii tohto vína na druhý deň nebude bolieť hlava. Tak na zdravie!

Súčasná ponuka vín Organic:

 

Cuvée Marrie Vallis Albus
Biele suché Ročník 2012 Víno zlatožltej farby, s jemnou ovocnou vôňou hrozna, čajových výluhov a medu. Chuť vína je komplexná, s jemnými kyselinami a horkastými odrodovými mandľovými tónmi. Víno má lahodnejšiu chuť čím dlhšie sa dekantuje, resp. nechá odležať v otvorenej fľaši.

Marrie Vallis Rufus

Červené suché Ročník 2012 Pomerne hutné víno tmavočervenej farby s jemnými fialovými tónmi s decentnou ovocnou vôňou, ktorej dominujú zrelé višne a čerešne. Chuť je elegantná a svieža, evokuje šťavnatosť ovocia. Samotné víno je ľahké, príjemne suché s dominanciou kôstkovej ovocitosti. Víno pôsobí komplexne, cítiť silnú mineralitu a jemné kyseliny, ako aj horkasté odrodové mandľové tóny. Víno má lahodnejšiu chuť čím dlhšie sa dekantuje, resp. nechá odležať v otvorenej fľaši.

Frankovka modrá
Červené suché Ročník 2012 Pomerne hutné víno bordovo-fialovej farby s decentnou ovocnou vôňou, ktorej dominujú zrelé višne a čerešne. Chuť je elegantná a svieža, evokuje šťavnatosť ovocia. Samotné víno je ľahké, príjemne suché s dominanciou kôstkovej ovocitosti. Víno pôsobí komplexne, cítiť silnú mineralitu a jemné kyseliny. Víno má lahodnejšiu chuť čím dlhšie sa dekantuje, resp. nechá odležať v otvorenej fľaši.

Viac informácií nájdete na www.organicwine.sk

Zdroj a foto: www.organicwine.sk

Aktuálne správy

tlacove spravy left arrowtlacove spravy right arrow