23. jún 2017. Sidónia. °C  drop down arrow
Svet financií jasne a pútavo
 

Najlepšie reštaurácie sveta ponúkajú viac ako len jedlo

Marek Mittaš Marek Mittaš Marek Mittaš  24.6.2015 24.6.2015  

Žalúdok si naplníte v staničnom bufete, v bistre aj motoreste. Chutne sa najesť môžete iste aj doma. Ak však hľadáte neobyčajný zážitok z jedla, prostredia aj servisu, spoľahnite sa len na tých najlepších. Tie najlepšie reštaurácie sveta neservírujú iba dokonalé jedlo, ale omnoho viac. Práve to z nich robí niečo výnimočné.

 

Jedlo ako zážitok

Zaujímavý interiér, exotické korenia a netradičné recepty. Symfónia chutí, vôní aj vizuálnej prezentácie. Tie najlepšie reštaurácie na svete nenasýtia iba žalúdok, ale aj dušu. Jedlo pomazná chuťové poháriky aj všetky ostatné zmysly. Prvotriedne reštaurácie si dávajú záležať nielen na tajných receptoch šéfkuchára, ale aj na použitých surovinách. Sú zvyčajne z blízkych chovov a polí s dôrazom na špičkovú kvalitu a sezónnosť.

„ Prvotriedne reštaurácie si dávajú záležať nielen na tajných receptoch šéfkuchára, ale aj na kvalitných surovinách.“

Jedálny lístok ako encyklopédia? Zabudnite!

Je to skoro pravidlo, že čím lepšia reštaurácia, tým je jej jedálny lístok chudobnejší. Dôvod je jednoduchý. Suroviny sú čerstvé, nepodáva sa nič mrazené ani zohrievané v mikrovlnke. Navyše špičkový kuchár nedokáže behom dňa navariť dvadsať typov kvalitných jedál na počkanie. Jedálny lístok sa mení zvyčajne podľa sezóny. Nie je žiadnym tajomstvom, že čerstvé sezónne suroviny výrazne vplývajú na kvalitu finálneho jedla.

„Najznámejšou kategorizáciou kvality reštaurácií v súčasnom svete sú michelinovské hviezdičky. Čoraz viac hlasov však s týmto bedekrom nesúhlasí.“

Neisté hviezdy od Michelina

Azda najznámejšou kategorizáciou kvality reštaurácií v súčasnom svete sú michelinovské hviezdičky. Čoraz viac hlasov však s týmto bedekrom nesúhlasí. Jeho príbeh sa začal písať v roku 1888 vo Francúzsku a najprv bol sprievodcom po čerpacích staniciach, reštauráciách a akýmsi klasickým sprievodcom pre turistov. V roku 1926 prvý raz udelil svoju slávnu hviezdu, aby upozornil na dobrú kuchyňu. Problém bedekra je však dnes v tom, že boduje mnoho reštaurácií, kde sú vychýrení šéfkuchári ako napríklad Alain Ducasse, ktorí však držia iba meno, ale do kuchyne ani nevojdú. Sprievodca dodnes nemá presné kritériá udeľovania hviezdičiek a dokonca v nich nenájdete krajiny ako Kanada, Austrália, Južná Amerika ani Slovensko. Na problematickosť hodnotení poukazuje čoraz viac kuchárov aj reštaurácií i znalcov jedla, a tak existuje viacero hodnotení, rebríčkov a kategórií, z ktorých si hladný gurmán môže vyberať. Lenže pozor, kvalita aj niečo stojí.

The Ledbury

Skutočne jedna z najlepších reštaurácií v Londýne aj vo svetovom rebríčku. Meno jej vymyslel ale paradoxne Austrálčan Brett Graham, ktorý varenie doslova pokladá za čarodejníctvo. Jeho jedlá skutočne nemajú ďaleko od čarodejných elixírov s netradičnými prísadami. V jeho pokrmoch je napríklad aj tvaroh z byvolieho mlieka, makrely s avokádom a dokonca si šéfkuchár chytá aj pár divokých a voľne žijúcich vtákov. S ingredienciami potom doslova robí zázraky. Čarovná je však aj cena za večeru pre dvoch, ktorá sa pohybuje na úrovni 300 dolárov. Prirodzene, bez vína, ktoré môže výslednú cenu hostiny zniekoľkonásobiť.

Arzak

Reštauráciu vedie a dokonca aj za sporákom stojí najväčší génius španielskej gastronómie Juan Mari Arzak. V reštaurácii dáva dôraz na národnú kuchyňu a odlišnosť, ale využíva moderné trendy aj príchute. Používa výlučne domáce a sezónne potraviny. Za viac než 500 dolárov za romantickú večeru, a to rátame len jedlá, vás ale môže potešiť aj lahôdka kuchyne v podobe morského čerta v zelenej kruste, ktorej recept je tajomstvom šéfkuchára a dodáva jedlu nielen výnimočný vzhľad, ale aj chuť.

„Je to skoro pravidlo, že čím lepšia reštaurácia, tým je jej jedálny lístok chudobnejší.“

Eleven Madison Park

Reštaurácia v New Yorku, ktorá si zaslúži rešpekt. Šéfuje jej Daniel Humm, šéfkuchár narodený vo Švajčiarsku, ktorý celé svoje menu postavil na farmárskej kvalite surovín. Jeho zmysel pre miešanie ingrediencií chodia oslavovať aj z iných štátov. Nájdete tu však aj klasiku v podobe tatárskeho bifteku z lahodného bio mäsa či jesetera na mnoho spôsobov. V tejto reštaurácii sa snúbi servis, moderné umenie, tradičné receptúry a americko-európsky zmysel pre lahodné chute.

Osteria Francescana

Dvanásť stolov v meste Modena sľubuje zážitok rovnako intenzívny ako jazda vo ferrari, ktoré pochádza z rovnakého mesta. Nad kvalitou striehne Massimo Bottura, ktorý ako sám hovorí, varí spamäti a podľa fantázie. Je orientovaná na výsostne talianske pokrmy z tradičných ingrediencií a jedlá sa spájajú s príbehmi, ktoré údajne vedia samy vyrozprávať, len čo si vložíte kúsok na jazyk. Za cenu jedál pre dvoch na úrovni 300 – 500 dolárov skutočne môžu aj rozprávať.

Misoguigawa

Reštaurácia v Osake podáva osemchodovú večeru za takmer 200 dolárov a kombinuje v sebe japonskú a francúzsku kuchyňu. Vďaka tomu môžete ochutnať napríklad hovädzie filety so zemiakovým suflé a množstvo skvelých dezertov od čokoládových krémov až po orieškové pasty. Reštaurácia napriek cenám má neustále plno a na veľkú gurmánsku expedíciu sa treba objednať minimálne päť dní vopred.

Slovenské centrá gurmánstva

Slovenské reštaurácie na svetové rebríčky nedorástli. Ale iba reklamne, pretože kvalita jedál je často porovnateľná a položená na rovnakých základoch ako vo svetovej špičke. Dlhodobo je najviac hodnotená bratislavská Fou Zoo. Medzi favoritmi je aj Afrodita, sídliaca v kaštieli v obci Čereňany, ktorá má výhodu, že jej majiteľom je samotný šéfkuchár Marián Filo, ktorý každý deň vytvára pre hostí nezabudnuteľné chuťové variácie a aj sám obsluhuje. Zážitkom podľa odborníkov je po vysokohorskej túre aj Culinarium Restaurant vo Vysokých Tatrách, ktorá láka hostí zo sveta aj zo Slovenska nielen na tradičné špeciality, ale aj na rôzne kulinárske dobrodružstvá. Gašperov Mlyn v Batizovciach pri Poprade je na tento rok pomyselnou štvorkou gurmánskeho hodnotenia a ponúka aj dobroty ako „variácie z kozľaťa na štuchanom zeleri s bazalkou a omáčkou z pečených paprík“ či „váľok z domáceho pstruha obaleného v bielom maku“. Reštaurácia Albrecht je bratislavskou vychytávkou pod vedením známeho „televízneho“ kuchára Jaroslava Žideka, ktorý každodenne presviedča o kvalite spolu so starostlivo vyberaným tímom.

Zbiehajú sa vám slinky? Myslite na to, že kvalitne sa najesť a mať plný žalúdok sú dve rozdielne veci.

Foto: Shutterstock

Aktuálne správy

tlacove spravy left arrowtlacove spravy right arrow