24. jún 2017. Ján. °C  drop down arrow
Svet financií jasne a pútavo
 

Najlepšie reštaurácie sveta servírujú zážitky

Marek Mittaš Marek Mittaš Marek Mittaš  6.5.2016 6.5.2016  

Ten najlepší pôžitok z jedla možno priradiť k významným životným udalostiam. Umenie na tanieri sa stalo dobrodružstvom a návšteva niektorej z najlepších reštaurácií na svete sa vryje hlboko do pamäti aj do chuťových pohárikov. Sú to miesta, kam chodievate za chuťovým zážitkom, ktorý je jednoducho na nezaplatenie.

 

 

 

Restaurant de l’Hôtel de Ville

Podľa hodnotenia magazínu Time je absolútnou tohtoročnou jednotkou medzi svetovými reštauráciami práve táto švajčiarska reštaurácia, ktorú zdobia tri michelinské hviezdy. Reštaurácia sídli v Crissier blízko Lausanne a má už štyridsaťročnú históriu. Slávu získala, keď ju ako šéfkuchár prebral Philippe Rochat a vybojoval pre ňu zmienené tri hviezdičky michelinských gurmánov. Aj Benoit Viollier niesol ducha tradície, no v januári tohto roku tragicky zahynul vo veku 44 rokov, a tak je dnes reštaurácia pod vedením Francka Giovanniniho, ktorý pokračuje v klasickom štýle reštaurácie. Pre Restaurant de l’Hôtel de Ville je kľúčová hra so surovinami a vytváranie často až umeleckých variácií. Aj vnútro reštaurácie je zariadené v priateľských tónoch prírodných farieb a z materiálov šetrných k prírode. Vína majú vyberané, dvoj- až trojnásobne drahšie, ako sa dajú kúpiť vo švajčiarskych obchodoch. No výklad someliéra a správna kombinácia, ktorú vám k jedlu namiešajú, má tiež svoju cenu. Cena za degustačné menu je okolo 400 frankov. Jednoznačne reštaurácia, kam sa nechodí za jedlom, ale za zážitkami.

Restaurant de l’Hôtel de Ville

 

Guy Savoy

Francúzske kulinárske dobroty sú vychýrené po celom svete a reštaurácia Guy Savoy ponúka vrchol gurmánskeho zážitku. Prvotriedne suroviny a často aj netradičné spôsoby varenia sa podpísali na prestíži jednej z najlepších reštaurácií sveta. Príjemne prekvapia aj ceny, keďže na štartovací obed vás reštaurácia pozýva za fixnú cenu 110 eur a k tomu ponúka someliérom dokombinovaný vínny zážitok od 10 eur za pohár. Táto cena je skutočne lákavá vzhľadom na to, že ide už tridsať rokov o jedno z najlepších miest na chuťové zážitky. Ak chcete vyskúšať exkluzívne kúsky v podobe degustačného menu, bude to okolo 400 eur na osobu. Cena za tri michelinské hviezdičky, ktoré na vás čakajú v meste na Seine. Počas obeda alebo večere vám padne zrak na slávnu rieku aj na Louvre, ktorý sa nachádza na druhej strane. Krásy Paríža však ostávajú sivé popri farbistých zážitkoch vyvolaných čiernymi hľuzovkami, bájnymi sendvičmi s hľuzovkovým maslom a dezertmi, ktorých recepty kuchári držia pod pokrievkou. O pohodlie hostí sa stará 35 kuchárov a každé jedlo je originál.

Guy Savoy

 

Schauenstein Castle Restaurant

Švajčiarske centrum vyberaných chutí, kde varí Andreas Caminada korunovaný trojicou michelinských hviezd. Reštaurácia je od roku 2011 hodnotená vždy medzi elitou päťdesiatky najlepších reštaurácií sveta a hoci je aj svet gurmánov kolísavý, vždy obsadzuje popredné miesta. Andreas je fenoménom na kuchárskom nebi, pretože jeho kariéra sa začínala v roku 1995 v hoteli Signina, pomaly prešiel mnohými švajčiarskymi a nemeckými reštauráciami, aby si sám v roku 2003 vybudoval svoj kuchársky sen menom Schauenstein. V hoteli dýchajúcom noblesou sa môžete nielen najesť, ale aj ubytovať, a keď vstúpite do reštaurácie, nemáte pocit, že ste v stravovacom zariadení, ale kdesi vo švajčiarskom letnom sídle bohatej šľachty. Práve na tomto imidži si zakladá aj menu, ktoré sa tu ponúka. Je exkluzívne rovnako ako prostredie. Trojchodové menu stojí 198 švajčiarskych frankov a šesťchodové vám stiahne z účtu 259 frankov, čo je len o niečo menej ako tá istá suma v eurách.

Schauenstein Castle Restaurant

 

Central

Názov tejto reštaurácie znie trochu zvláštne, ale jej sloganom je: „Chuť Peru od Amazonky až po Andy.“ Naznačuje, že nepôjde o celkom obyčajnú peruánsku kuchyňu servírujúcu pečené morčatá s plackou. Šéfkuchárom je tu Virgilio Martinez a predstavuje pokrmy, ktoré definujú Peru v plnej jeho kráse. Na jedálnom lístku nájdete chuťovky z prírodných domácich surovín s rodokmeňom. Ochutnávkové menu vás prevedie surovinami získanými z oblastí 25 metrov pod morom, ale aj z výšky 4 200 metrov nad morskou hladinou. Virgilio precestoval doslova celý svet, a preto jeho kuchyňa dýcha európskym luxusom, no ponúka netradične vyberané pokrmy z Peru, vrátane hľuzoviek, kaviáru, k tomu najčistejšiu vodu a suroviny od drobných roľníkov. Z nich vytvára doslova malé diela na tanieri. Reštaurácia je vyhľadávaná gurmánmi nielen z Južnej Ameriky, ale z celého sveta. Aj preto sa ocitla v rebríčku TOP reštaurácií a buduje tak povesť kvalitnej kuchyne v Peru.

Central

 

D.O.M.

Ďalšie miesto juhoamerických gurmánov, kde servírujú poklady Amazónie. Reštauráciu D.O.M. vedie jeden z najznámejších šéfkuchárov sveta Alex Atala. Je skutočnou hviezdou kuchárskeho neba a jeho Instagram má viac ako 200 000 fanúšikov. Reštaurácia D.O.M sa už v roku 2012 zaradila na štvrté miesto najlepších destinácií na chuťové zážitky. Okrem toho, že Alex vedie reštauráciu, má aj svoju kuchársku šou v brazílskej televízii a riadi sa heslom, že z dobrej reštaurácie neodchádzame takí najedení, že sa nemôžeme pohnúť, ale tak, že si pamätáme každý chuťový vnem. Jeho reštaurácia patrí k najdrahším v Brazílii, ale na druhej strane cena reflektuje suroviny, ktoré často dováža z najodľahlejších miest krajiny. Hovorí, že ak chcete ochutnať veci, ktoré nikde inde nedostanete na tanieri, ste pozvaní do jeho D.O.M. v San Paule. Kto by odolal takejto ponuke? Navyše jedlá sám vyvíja a skúma až takmer na molekulovej úrovni a vytvára netradičné kombinácie a podoby jednotlivých surovín. Pri pohľade na jeho výtvory na tanieri však skutočne možno skonštatovať, že v kuchyni sa tu viac vytvára umenie ako sa varia veľké porcie. Táto reštaurácia sa riadi zásadou, že nielen jedlom je človek živý, a počíta s tým, že si sem prídete vychutnávať zážitky, pretože najesť do popuku sa môžete doma. Na jedlo v D.O.M však budete spomínať do konca života.

D.O.M.

Foto: Schauenstein Castle Restaurant, Central Restaurant, Restaurant de l’Hôtel de Ville, Guy Savoy, Schauenstein Castle Restaurant, D.O.M. restaurant

Aktuálne správy

tlacove spravy left arrowtlacove spravy right arrow