15. december 2017. Ivica. °C  drop down arrow
Svet financií jasne a pútavo
Quotes by TradingView
 

Najlepšie slovenské vína

Lucia Mandincová Lucia Mandincová Lucia Mandincová  26.6.2013 26.6.2013  

Bratislava sa stala hlavným svetovým mestom vína. Prvá celoslovenská výstava sa uskutočnila počas druhého májového víkendu vo výstavisku Incheba. Výstava niesla motto: „Ochraňujme a zveľaďujme naše vinohrady“. Svoj um a zručnosť pri výrobe kvalitného vína tu predstavili výrobcovia zo všetkých vinárskych regiónov Slovenska. Návštevníci sa mohli osobne presvedčiť o vysokej kvalite našich vín, ktoré pravidelne dobývajú najvýznamnejšie svetové súťaže. Naposledy totiž zažiarili vo vínom preslávenom Francúzsku.

 

Na expozícii sa zúčastnilo takmer 100 slovenských výrobcov vína. Počas 20-ročnej histórie našej krajiny bola práve táto výstava, čo do počtu vystavovateľov, jednoznačne najväčšou prezentáciou slovenských vinohradníkov a vinárov.

Prestíž v európskom vinárskom kalendári

V rovnakom čase a na rovnakom mieste sa konala aj prestížna medzinárodná súťaž vín Concours Mondial de Bruxelles 2013, ktorá je považovaná za jedno z najväčších podujatí vinárskeho kalendára Európy. Bratislava sa stane po Lisabone, Maastrichte, Bordeaux, Valencii, Palerme, Luxemburgu a portugalskom Guimaraes hlavným svetovým mestom vína. Slovensko je totiž prvou krajinou strednej Európy, v ktorej sa súťaž uskutočnila. Svetu sa tak predstavila kvalitnými vínami, vínnou kultúrou a nádhernými vinárskymi destináciami.

Prvá celoslovenská výstava vína

Naše tipy

Ak neviete, ktoré vína z pestrej palety Slovenska ochutnať, inšpirujte sa spolu s nami šampiónmi z posledných najvýznamnejších svetových výstav. Boh vína – Bakchus nad nami drží ochrannú ruku, a naša krajina pod jeho podmanivým úsmevom zažíva historickú radosť z úspechov.

Elesko: Pálava, slamové 2011

Víno má krásnu a živú žltozelenú farbu. V plnšej vôni vína dominuje herbálna stopa kvitnúcej ruže, zrelého tropického ovocia s bielym korením na pozadí. Chuťou je toto víno svieže s lahodnou stopou pomarančovej kôry v dochuti. Odporúčame podávať k syrom s modrou plesňou, jemne koreneným špecialitám, bielemu mäsu, hydine, kuracine na grile, paštétam.

J & J Ostrožovič: Muškát žltý, slamové 2010

Intenzívne zlatý farebný odtieň s tmavou jantárovou iskrou. Výrazná ovocná až muškátovo-korenistá vôňa s náznakom opekaného sladkého cesta a perníkov pôsobí mimoriadne exoticky. Medovo-hrozienková chuť v sebe ukrýva noty lúpaných sladkých mandlí, pistácií a kešu orieškov. Harmonicky plné prírodne sladké víno znásobuje expresívnu povahu usušených voňavých bobuliek najstaršej tokajskej odrody, ktorá po prehltnutí zanecháva nežný citrusový vnem na jazyku.

Vinkova: Dunaj 2011

Tento červený suchý Dunaj zrel 12 mesiacov v nových barikových sudoch. Víno má hladké triesloviny. Vo vôni je cítiť pekný vplyv bariku. Pociťujeme v ňom tóny vanilky, kokosu a muškátový oriešok. V chuti prenikajú čierne ríbezle a baza v kombinácii s barikom a exotický tabak. Dochuť je perzistentná a zároveň veľmi príjemná. Odporúčame podávať k bravčovému a hovädziemu mäsu, ku kačici a husi.

Zdroj: Prvá celoslovenská výstava vína Foto: Lucia Mandincová

Aktuálne správy

tlacove spravy left arrowtlacove spravy right arrow