Najlepšie slovenské vína
Bratislava sa stala hlavným svetovým mestom vína. Prvá celoslovenská výstava sa uskutočnila počas druhého májového víkendu vo výstavisku Incheba. Výstava niesla motto: „Ochraňujme a zveľaďujme naše vinohrady“. Svoj um a zručnosť pri výrobe kvalitného vína tu predstavili výrobcovia zo všetkých vinárskych regiónov Slovenska. Návštevníci sa mohli osobne presvedčiť o vysokej kvalite našich vín, ktoré pravidelne dobývajú najvýznamnejšie svetové súťaže. Naposledy totiž zažiarili vo vínom preslávenom Francúzsku.
Na expozícii sa zúčastnilo takmer 100 slovenských výrobcov vína. Počas 20-ročnej histórie našej krajiny bola práve táto výstava, čo do počtu vystavovateľov, jednoznačne najväčšou prezentáciou slovenských vinohradníkov a vinárov.
Prestíž v európskom vinárskom kalendári
V rovnakom čase a na rovnakom mieste sa konala aj prestížna medzinárodná súťaž vín Concours Mondial de Bruxelles 2013, ktorá je považovaná za jedno z najväčších podujatí vinárskeho kalendára Európy. Bratislava sa stane po Lisabone, Maastrichte, Bordeaux, Valencii, Palerme, Luxemburgu a portugalskom Guimaraes hlavným svetovým mestom vína. Slovensko je totiž prvou krajinou strednej Európy, v ktorej sa súťaž uskutočnila. Svetu sa tak predstavila kvalitnými vínami, vínnou kultúrou a nádhernými vinárskymi destináciami.
Naše tipy
Ak neviete, ktoré vína z pestrej palety Slovenska ochutnať, inšpirujte sa spolu s nami šampiónmi z posledných najvýznamnejších svetových výstav. Boh vína – Bakchus nad nami drží ochrannú ruku, a naša krajina pod jeho podmanivým úsmevom zažíva historickú radosť z úspechov.
Elesko: Pálava, slamové 2011
Víno má krásnu a živú žltozelenú farbu. V plnšej vôni vína dominuje herbálna stopa kvitnúcej ruže, zrelého tropického ovocia s bielym korením na pozadí. Chuťou je toto víno svieže s lahodnou stopou pomarančovej kôry v dochuti. Odporúčame podávať k syrom s modrou plesňou, jemne koreneným špecialitám, bielemu mäsu, hydine, kuracine na grile, paštétam.
J & J Ostrožovič: Muškát žltý, slamové 2010
Intenzívne zlatý farebný odtieň s tmavou jantárovou iskrou. Výrazná ovocná až muškátovo-korenistá vôňa s náznakom opekaného sladkého cesta a perníkov pôsobí mimoriadne exoticky. Medovo-hrozienková chuť v sebe ukrýva noty lúpaných sladkých mandlí, pistácií a kešu orieškov. Harmonicky plné prírodne sladké víno znásobuje expresívnu povahu usušených voňavých bobuliek najstaršej tokajskej odrody, ktorá po prehltnutí zanecháva nežný citrusový vnem na jazyku.
Vinkova: Dunaj 2011
Tento červený suchý Dunaj zrel 12 mesiacov v nových barikových sudoch. Víno má hladké triesloviny. Vo vôni je cítiť pekný vplyv bariku. Pociťujeme v ňom tóny vanilky, kokosu a muškátový oriešok. V chuti prenikajú čierne ríbezle a baza v kombinácii s barikom a exotický tabak. Dochuť je perzistentná a zároveň veľmi príjemná. Odporúčame podávať k bravčovému a hovädziemu mäsu, ku kačici a husi.
Zdroj: Prvá celoslovenská výstava vína Foto: Lucia Mandincová
Novinky


Aktuálne správy


Follow us: