13. december 2017. Lucia. °C  drop down arrow
Svet financií jasne a pútavo
Quotes by TradingView
 

Slovenské a svetové vína, ktoré majú čo ponúknuť

Marek Mittaš Marek Mittaš Marek Mittaš  4.10.2016 4.10.2016  

Víno v sebe nesie rukopis regiónu, punc odrody a pečať výrobcu. Na výslednej chuti sa podpisuje aj ročník a mnoho ďalších parametrov. To všetko robí z vína zaujímavý mok, ktorý má stále čím prekvapiť. Slovensko síce nepatrí k najväčším producentom vína, ale čo sa z viníc stočí do sudov, má často svetovú kvalitu.

 

Chute Slovenska

Na malom území Slovenska sa rozprestiera šestica vinárskych oblastí. Najviac sa vínnej réve darí na juhozápade, ale kvalitné víno sa dá dopestovať naprieč celým juhom krajiny, až ku Košiciam. Na juhovýchode dokonca leží aj cenný kúsok skutočného Tokaja. No rozhodne nie je jedinou vinárskou oblasťou, ktorá dokáže garantovať svetovú kvalitu. O slovenské vína sa začína zaujímať celý svet. Môžu za to vynikajúce výsledky vo svetových súťažiach a treba dodať, že aj rozumné ceny. Vínu sa u nás darí v malokarpatskej, južnoslovenskej, nitrianskej, stredoslovenskej, východoslovenskej a tokajskej oblasti. Podľa pôdnych a klimatických podmienok spadajú pod kategóriu B. Od B1 s najlepšími podmienkami na pestovanie akostných vín s označením pôvodu, cez B2, ktorej vinohrady ležia v chladnejších kútoch Slovenska až po B3, kde nie sú veľmi vhodné podmienky a predstavuje napríklad oblasť Gemeru, no aj tu sa nakoniec môže urodiť sladké hrozno.

Chránený Tokaj

Je šiestym vinárskym regiónom a rozlohovo najmenšia oblasť, ktorá si však získala najzvučnejšie meno. Predstavuje krátky výbežok z Maďarska a na našom území tvorí približne 900 hektárov, pričom obhospodarovaných je len niečo cez 550. Oblasť vyniká unikátnym odrodovým zložením aj jeho spracovaním. Pôda je kamenistá, štrkovitá, piesočno-uhličitá s vysokým obsahom skeletu. Pôdy sú tu kyslé a bohaté na minerály, čo dáva pestovaným odrodám Furmint, Lipovina a Muškát zlatý jedinečnú príchuť. Víno sa vyrába tradičnou technológiou z cibéb – hrozienok, ktoré vplyvom pôsobenia ušľachtilej plesne Botrytis cinerea Persoon dodávajú vínam nezameniteľnú príchuť a vôňu. Po zbere cibéb a ich uskladnení vzniká v sudoch samotná „tokajská esencia“, ktorá sa môže použiť samostatne. Je však veľmi drahá a ojedinelá. Cibéby sa následne zalejú muštom a o tom, či to bude 3- alebo 6-putňový výber rozhoduje množstvo pridaných hrozienok na mieru takzvaného gönczkého suda (136 l). Napríklad pri 4-putňovom tokajskom výbere sa zalejú štyri putne (približne 100 kg) cibéb 136 litrami tokajského muštu alebo vína. Na Slovensku sa kedysi vyrábalo aj víno dvojputňové, no oficiálne však nikdy nebolo uznané. Samotné cibéby sa tvoria priemerne len každý tretí až piaty rok.

Francúzsko

Nedá sa ani predstaviť si, že niekto navštívi mesto na Seine a neochutná fľašku francúzskeho vína. Napriek novým vínnym tigrom z oblasti Austrálie či Kanady drží Francúzsko v oblasti vín stále svoju noblesu ako staršia aristokratická dáma. Patrí k najznámejším vinárskym oblastiam sveta a dodnes sa mu máloktorá krajina vyrovná, čo sa týka vínnej rozmanitosti. Ročná produkcia krajiny dosahuje takmer 76 miliónov hektolitrov vína. Disponuje troma najznámejšími oblasťami, o ktorých už vo svete počul hádam každý. Bordeaux je oficiálne prvý vinársky región na svete ustanovený už v roku 1855. Dodnes sa tu pestujú primárne odrody červených vín Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Malbec a z bielych Semillon, Sauvignon blanc, Muscadelle. Dvojkou je Burgundsko, ktoré rodí taktiež jedny z najlepších aj najdrahších vín. No a, samozrejme, nesmieme opomenúť oblasť Champagne, severne od Paríža. Jedine šumivé vína z tejto oblasti môžu používať originálny názov šampanské a všetky ostatné, hoci akokoľvek dobré, sú len sekty.

Taliansko

Je svetovým producentom číslo dva a určite neplatí, že kvantita zaostáva za kvalitou. Taliani ponúkajú vína na každú príležitosť. K oslave, na špeciálne príležitosti, alebo len na ľahké popíjanie počas dňa. To svoje si tu nájde naozaj každý. Zaujímavosťou je extrémne široké chuťové spektrum talianskych vín. Územie disponuje rôznorodou plejádou klimatických podmienok a možnosťami pestovania. Taliansko je preto jednotkou v odrodách viniča, ktoré na svojom území dokážu dopestovať. Nájde sa tu približne 100 odrôd. Vinice sa dajú nájsť roztrúsené po celej krajine, no k tým známejším patrí stredné a západné Taliansko výrobou Chianti. Za kráľovskú triedu sa považujú aj Barolo a Brunello di Montalcino. Ak hovoríme o Barole a jeho ušľachtilej chuti, tak treba spomenúť aj jeho šľachtickú modrú krv. Ide o 100 % Nebbiolo, teda slávnu modrú odrodu, ktorej pôvod nájdeme v talianskej vinárskej oblasti Piemont. Plná chuť s tónmi ruže, čerešne a malín, škorice, bieleho korenia, sladkého drievka, kože a čokolády. Cena sa začína pri päťdesiatich eurách za fľašu. Brunelo s cenovkou okolo štyridsať eur pochádza z odrody Sangiovese a jeho provenienciou je Toskánsko. Typické je sýtou chuťou višní, sušeného oregana, balzamika, červenej papriky a vekom chytá odor sladkého tabaku, pressa a kože. Má „ingrediencie“, ktoré naznačujú šľachtický zážitok v pohári.

Španielsko

Podobne ako v Taliansku a Francúzsku sa tu víno podáva prakticky ku všetkému. Nie je to nič nezvyčajné, pretože pyrenejský polostrov uzatvára trojicu najväčších producentov vína. Ročná produkcia osciluje okolo hranice 30 miliónov hektolitrov a má najväčšiu rozlohu viníc na svete, hoci vďaka suchu sú výnosy relatívne nižšie ako napríklad v krajine galského kohúta. Španielsko má aj svoje špecifiká. K nim patrí Katalánsko, kde sa vyrába šumivé víno Cava a pre južné Španielsko je príznačná výroba alkoholizovaných vín predávaných pod značkou Sherry. To pravé nájdete v meste Jerez de la Frontera a jeho okolí. Slávnym regiónom je oblasť Rijoa, tiahnuca sa od pohoria Cantabria pozdĺž rieky Ebro. Najrozšírenejšou pestovanou odrodou je Tempranillo a ďalšie modré odrody Garnacha tinta, Graciano a Mazuelo sa miešajú v rôznych pomeroch na vyladenie špecifickej chuti lahodných červených vín. Biele vína zastupujú odrody Macabeo, Malvasia a Garnacha blanca.

Nemecko

Nemecko je známe ako krajina bielych vín a ich špecialitou je pestovanie v povodí riek. Nemci si potrpia na čistotu vín. Napríklad označenie Tafelweine dostane len fľaša, v ktorej je pravé nemecké hrozno. Najznámejšia oblasť, ktorá stojí určite za potulky, ak chcete ochutnať to najlepšie z Nemecka, je Mittelrhein, Rheingau, Rheinhessen. Ide o oblasti ležiace v povodí Rýna, a práve odtiaľto pochádza aj víno z Rheingau, ktoré patrí k tomu najlepšiemu, čo v Nemecku možno nájsť.

Čile

Ide pravdepodobne o najstaršiu vinársku oblasť Južnej Ameriky. Réva sa pestuje pozdĺž 1 300 kilometrov dlhého tichomorského pobrežia, ktoré poskytuje extrémne teplé počasie na severe a vlhké na juhu. Podmienky sú tu drsné, ale vhodné na pestovanie mnohých druhov viniča. Najviac sa tu darí odrode Chardonnay, Pinot Noir, Syrah, Cabernet Sauvignon a Merlot. Vína z Čile si od 70-tych rokov 20. storočia získavali celosvetovú obľubu. Najpredávanejším čilským vínom je Cabernet Sauvignon, k populárnym možno zaradiť aj Carmenere, odrodu, ktorá má svoje korene vo Francúzsku, kde bola zničená révokazom, a tak je už dlhodobo pýchou čilských viníc. 

 

Slovenské vína vo svete

Slovenské vína majú vo svete čoraz lepšie meno podkuté cennými medailami z vinárskych súťaží. Medzi tie najprestížnejšie, ktorých cena má cveng, už tradične patria Vinalies Internationales Paris či Bacchus Madrid, a Slováci už stihli bodovať aj v tomto roku.

Vinalies Internationales Paris patrí k renomovaným hodnotiacim súťažiam a na jej povesti sa podieľa aj obrovské zastúpenie vystavovateľom. V tomto roku sa pobilo 3 500 nominovaných vín zo 41 rôznych krajín a Slovensko si z tohto udeľovania vínnych Oskarov odnieslo tretí najväčší počet medailí. Aj to hovorí, že podtatranský kus krajiny hýri množstvom cenných vín. Veď odniesť z Francúzska 18 zlatých a až 37 strieborných nie je maličkosť. Tri medaily a najsilenejšiu pozíciu získalo vinárstvo Mrva & Stanko. K oceneným patrili aj Château Topoľčianky, Vinárstvo Mavin – Martin Pomfy, Jaroslav Ostrožovič, ale aj nová generácia v podobe vinárov z Vinárstva Berta.

V španielskej konkurencii 1 900 vín slovenskí vinári získali 43 medailí. Z toho 2 veľké zlaté, 10 zlatých a 31 strieborných. O najvyššie zlato sa postarali J & J OSTROŽOVIČ so svojím Furmintom, cibébový výber 2013 a VINS S.R.O. s výberom hrozna Gewürztraminer. Zlato vybojovali aj vína od Matyšáka, Vinkoru či Víno Šimonovič. O vynikajúcej kvalite svedčí aj viac ako tridsiatka strieborných medailí pre ďalších slovenských vinárov.

 

Foto: Stockfresh

Foto: Jana Ondrejka

Aktuálne správy

tlacove spravy left arrowtlacove spravy right arrow