15. december 2017. Ivica. °C  drop down arrow
Svet financií jasne a pútavo
Quotes by TradingView
 

Slovenské vína za svetom nezaostávajú

Marek Mittaš Marek Mittaš Marek Mittaš  23.10.2014 23.10.2014  

Nie sme veľkou krajinou, no aj tak sa vo svete začínajú dostávať k slovu aj slovenské vína. Vo víne je pravda a v tom slovenskom aj svetová kvalita a kus národného srdca. Vychutnajte si s nami vínne potulky po Slovensku.

 

Tokajská oblasť

Tokajská oblasť sa na území Slovenska rozprestiera v povodí rieky Bodrog ohraničená na severe Zemplínskymi vrchmi. Tokajská vínna cesta ponúka kvalitné nové vínka aj burčiak. Na Slovensku je zákonom delimitovaných 907 hektárov. Vinohrady pritom zaberajú len 13 % z celkovej poľnohospodárskej plochy Tokajskej vinohradníckej oblasti. Pestujú sa odrody Furmint 48 %, Lipovina 32 %, Muškát 12 %, ostatné odrody stolových a červených vín predstavujú 8 %. Zvyčajne je vinobranie na konci septembra, ale oslavy dobrého roka trvajú aj počas októbra.

Malokarpatská vínna cesta

Západná časť Slovenska patrí k tomu najhodnotnejšiemu, čo na území máme. Poklad v podobe kvalitnej zeme, dobrej klímy a správnej kyslosti dáva vzniknúť kvalitnému hroznu medzi mestami Pezinok, Modra a Svätý Jur. Vína z tejto oblasti patria k najchutnejším. V novembri je pravidelným podujatím Deň otvorených pivníc, kde každý dostane vínny pas a toľko moku, čo hrdlo ráči. Predstavujú sa veľkí výrobcovia aj malí pestovatelia. Jediné, čo ich spája, je kvalita.

Nitriansky región

Ako vinič sa Nitrianska vínna cesta tiahne Slovenskom od prameňa rieky Nitra na Hornej Nitre, cez Tekovec, Topoľčianky, na juhu Slovenska prerastá od Dunaja k Vrbovému a Seredi. September na Nitrianskej kráľovskej ceste je bohatý na množstvo podujatí, ale predovšetkým na mladé vína.

Strekov a organické víno

V jednej z najvychýrenejších vinárskych oblastí na Slovensku – v Strekove sa špeciálnym postupom pestuje aj slovenské organické. Dostane vás svojou špecifickou chuťou, ktorá vám už sama o sebe napovie, že ide o výnimočné víno.

Pri výrobe vína Organic sa nepoužíva na konzervovanie síra. Víno Organic sa vyrába jedinečnými postupmi z kvalitného hrozna vypestovaného v strekovskom vinohradníckom regióne. Postreky sú výhradne prírodné, preto hrozno nestráca na biokvalite. Proces výroby je vyvinutý tak, aby bolo víno naturálne, nie klasicky svieže, ale skôr komplexnejšie.

Výhodou je, že vás po konzumácii tohto vína na druhý deň nebude bolieť hlava. Tak na zdravie!

Slovensko je odrodové

Aj mimo hlavných vínnych ciest možno nájsť kvalitné vinice či už v okolí Čachtíc, Košíc, alebo dokonca na úpätí Malých Karpát. V tomto roku však vinári nemali na radosť veľa dôvodov. Rok sa ukázal byť tragický pre svoje dažde a niektorí vinári nedokázali ani zozbierať úrodu. V mnohých vinohradoch sa straty pohybovali na úrovni 30 – 50 %, čo nie je dôvod na radosť. Najmä ak si spočítame, koľko pokladov vyšlo navnivoč. Napriek tomu sa v rámci chutí a kvality je na čo tešiť, hoci plných fliaš ostane menej.

Ako hodnotíme víno?

Systém samotného hodnotenia vína je komplikovaný a nie je jednotný. Každá krajina sa v hodnotení do istej miery odlišuje, no praví znalci sa vedia orientovať v hodnotiacich prvkoch a hodnotiť porovnateľné atribúty.

Základné delenie:

Neprívlastkové vína
Stolové víno. Obsah cukru je minimálne 150 gramov na liter a pravidelne sa dosládza repným cukrom. Ide preto o lacné vína bez udania oblasti či odrody.

Oblastné víno. S minimálnym obsahom cukru v hroznách 140 gramov na liter. Stále sa môže dosládzať repným cukrom, no už je jasnejší ročník aj pôvod vína.

Akostné odrodové víno. Pri tomto druhu sa bavíme o obsahu cukru v hodnote minimálne 150 gramov na liter. Víno musí obsahovať minimálne 85 % z odrody, ktorá sa uvádza na etikete.

Akostné značkové víno. Je zmeskou akostných odrodových vín s cukornatosťou minimálne 150 gramov cukru na liter.

Prívlastkové
Kabinetné. V tomto prípade má viac cukru ako neprívlastkové, no najmenej zo všetkých ostatných. Obsah musí byť minimálne 190 gramov na liter.

Neskorý zber. Vyžaduje si cukornatosť 210 gramov na liter.

Výber z hrozna. Tento obľúbený typ pre svoju vyváženosť obsahuje minimálne 240 gramov na liter vína.

Bobuľový výber. Najsladšie víno v prirodzenom zrení a obsah cukru je 270 gramov na liter.

Slamové víno. Rovnaký obsah cukru ako pri bobuľovom výbere, no v tomto prípade sa cukornatosť dosahuje metódou, počas ktorej minimálne 90 dní pred lisovaním hrozno leží uložené na slame.

Ľadové víno. Drahé a luxusné s obsahom minimálne 270 gramov cukru na liter. Obsah cukru sa tu dosahuje mrazom. Bobuľky sa nechávajú na viniči až do -7 stupňov Celzia. Mnohé z nich však odpadnú, zhnijú a vydržia len tie najkvalitnejšie. Aj preto je ľadového vína málo, ale chutí znamenite.

Foto: Stockfresh

Aktuálne správy

tlacove spravy left arrowtlacove spravy right arrow