21. október 2017. Uršuľa. °C  drop down arrow
Svet financií jasne a pútavo
Quotes by TradingView
 

Spoločenské podujatia

NextFuture NextFuture NextFuture  4.12.2014 4.12.2014  

Pracovné rokovania a stretnutia sa odohrávajú, čo je odvodené od slova „hrať sa“ a každá hra má svoje pravidlá. Je možné si však dobre zahrať šach, ak nepoznáte pravidlá? Možno vôbec hovoriť o hre, ak niekto na partičku šachu prinesie figúrky z človeče nehnevaj sa i keď môže dokonca aj pravidlá tejto hry ovládať?

 

Ak je vzťah s obchodným partnerom dobrý a ak potrebujeme a chceme tento vzťah pestovať, vzhľadom na vzájomné zisky – sú nám k dispozícii rozličné pracovné spoločenské podujatia, ktoré sú na rokovania dokonca vhodnejšie a účinnejšie ako rozhovory spoza pracovného stola. Pracovné spoločenské podujatia môžu zjemniť pracovné stretnutia a rozhovory, ktoré sa odohrávajú v rokovacích miestnostiach, ak sú príliš „tvrdé a zamerané na fakty a racionalitu“ a vytvoriť priestor na „storytelling“ – spôsob presviedčania a ovplyvňovania pomocou príbehov.

Raňajky, pracovné raňajky (petit déjeuner, breakfast)

Môžu byť už o 8.00 alebo od 8.15 až 9.00 hod.

Konajú sa v pracovni, zasadacej miestnosti alebo v reštaurácii.

Zasadací poriadok s menovkami na stole, pre maximálne 6 – 8 osôb.

Dĺžka trvania maximálne 1 hodina.

Čo sa podáva?

Ovocné alebo zeleninové šťavy, káva, čaj, rôzne druhy pečiva – sladkého i slaného, džemy, jogurty, müsli, vaječné jedlá, syry, párky, rôzne druhy salám, zelenina.

Dress code:

Vyžaduje sa denné pracovné oblečenie.

Neskoršie raňajky (brunch, déjeuner)

Názov je odvodený od slov breakfast (raňajky a lunch – obed).

Podávajú sa v čase od 10.30 najneskôr však o 11.30 hod.

Konajú sa súkromne v byte, v reštaurácii pri príležitosti uvedenia do funkcie, pri oslave jubilea firmy, pri uvádzaní do istých spoločenských kruhov a tiež pri oslave narodenín.

Zasadací poriadok s menovkami na stole, pre 12 max. 60 osôb.

Kvetiny je vhodné priniesť alebo poslať vopred či nasledujúci deň s vizitkou.

Dĺžka trvania max. 2 hodiny.

Dress code:

Denné pracovné oblečenie.        

Obed (déjeuner, luncheon)

Luncheon je označenie formálneho veľkého obeda s viacerými chodmi, podáva sa v čase od 12.30 až 13.00 hod.

Čo sa podáva?

Aperitív alebo studený zeleninový vývar, ovocné alebo zeleninové šťavy, ktoré sa podávajú spravidla v oddelenej miestnosti – salóniku, a to pred obedom akoby na uvítanie, na vyplnenie času, kým prídu všetci pozvaní. V tejto miestnosti môže byť zverejnený zasadací poriadok, aby pozvaní vopred vedeli, kam si majú sadnúť. Prvý do miestnosti (pri väčšom počte pozvaných) vstupuje hostiteľ s partnerom najvýznamnejšieho hosťa, potom všetci ostatní a na záver partner hostiteľa s partnerom najvýznamnejšieho hosťa. Pod partnerom sa nerozumie výhradne životný partner či partnerka, v pracovnej oblasti to môže byť ktokoľvek, koho určíme.

Pri stole sa pokračuje a podáva sa: studené predjedlo, polievka, teplé predjedlo (nemusí byť, ak je studené predjedlo), prvý chod – mäso kuracie, teľacie, ryby, ku ktorým sa podáva biele víno, druhý chod – červené mäso hovädzie, bravčové, divina, kačica a iné, ku ktorým sa podáva červené víno, dezert alebo múčnik, ku ktorým sa podáva šumivé či dezertné víno a k nim syry (podnos so syrmi sa ponúka iba raz) a ovocie. Na záver sa môže podávať v oddelenej miestnosti káva, čaj, sóda, minerálka a digestív (koňak a portské víno – nie je aperitív).

Zasadací poriadok s menovkami na stole, pre 2 až 10 osôb.

Dĺžka trvania – maximálne 2 hodiny.

Dress code:

Páni klasický pánsky oblek a dámy klasický sukňový alebo nohavicový kostým, vychádzkové šaty.

Business lunch – pracovný obed

Názov lunch sa vzťahuje na ľahký, menej formálny obed, uskutočnený v čase od 12.00 – 13.30 hod.

Dĺžka trvania je maximálne 1,5 hodiny.

Zasadací poriadok s menovkami na stole, podľa dôležitosti hostí.

Dress code:

Páni klasický pánsky oblek a dámy klasický sukňový alebo nohavicový kostým, vychádzkové šaty.

Ak sa už rozhodneme s niekým stráviť čas počas obeda, ako príjemný spoločník by sme zo spoločného obeda mali urobiť malú nezabudnuteľnú chvíľu.

Pozvať niekoho ku stolu a obedovať s ním by malo byť prejavom úcty k sebe i k tomu druhému.

Pozvanie na obed by malo byť premyslené. Mali by sme vedieť, čo chutí človeku, ktorého pozývame na obed, čo má a čo nemá rád, akým jedlom ho môžeme potešiť a urobiť mu radosť. Pozvať niekoho na obed nie je to isté ako najesť sa, naobedovať sa v spoločnosti niekoho.

Starostlivo zvážime zistené skutočnosti, vopred preveríme kvalitu jedla, nápojov a vhodnosť prostredia a následne pozveme dotyčného na obed.

Pozvať na obed teda znamená, že jedlá a nápoje vyberáme my a my tiež platíme. Pozvanie na obed je recipročná záležitosť, čím sa pestujú vzťahy. Ak na obed pozývame viac hostí, lístok s tým, čo sa bude podávať, im pošleme s údajom o čase a mieste vopred.

Ak sme natoľko zaneprázdnení, že nemáme čas zisťovať, čo majú ľudia, ktorých chceme pozvať na obed, radi, zvolíme inú formu spoločenského stretnutia, napr. pozvanie na drink či kávu.

Večera (diner, souper, dinner, supper)

Zvyčajne sa uskutočňuje od 19.00 až 20.15 hod.

Je to slávnostnejšia a formálnejšia spoločenská príležitosť ako obed. Znamená to, že na večeru (pracovnú) ideme s partnerom, ktorý nemusí byť naším životným partnerom. Vždy si treba u toho, kto nás pozýva na večeru overiť, či tým skutočne myslí večeru vo štvorici, s partnermi.

Zasadací poriadok s menovkami na stole, pre maximálne 8 osôb pri jednom stole.

Dĺžka trvania maximálne 5 hodín.

Ak ste pozvaní na večeru či obed, treba prísť včas. Je netaktné prísť skôr, pretože hostitelia ešte nemusia byť pripravení na prijatie. Neskorý príchod sa pripúšťa, ak ste vládnym predstaviteľom a sekretariát váš neskorý príchod avizuje vopred. Ak ním nie ste a oneskoríte sa a nemáte možnosť to telefonicky oznámiť, pri vstupe do miestnosti pozdravte najskôr hostiteľov, ticho sa im ospravedlňte a ostatným sa len mierne ukloňte. V niektorých krajinách sa dosť bežne kalkuluje s neskorším príchodom hostí, a preto sa na pozvánky píše: „at 2 p. m. for 2.15 p. m.“ – čo znamená, že treba rátať s tým, že hostia si budú sadať za stôl o 14.15 hod.

Dress code:

Oblečenie pánov a dám je slávnostné. Páni elegantný tmavý oblek, žaket, smoking. Dámy krátke alebo dlhé (po 20. hodine) elegantné večerné šaty.

Kvetiny, resp. darčeky sa posielajú vopred alebo ako poďakovanie na nasledujúci deň.

Recepcia (réception, reception)

Usporadúva sa dopoludnia od 11.00 alebo 12.00 hod., alebo popoludní od 17.00 do 19.00 hod., večerná recepcia o 20.00, ale i o 21.00 či 22.00 hod. Dĺžka trvania je maximálne 2,5 hodiny.

Pozýva sa minimálne 40 a maximálne 200 hostí, najmenej tri týždne vopred. Potvrdenie alebo nepotvrdenie účasti na recepcii sa nevyžaduje.

Na recepciu nie je nutné prísť úplne presne, rozmedzie býva spravidla 15 minút.

Pri vchode na recepciu stoja hostitelia, kým neprídu najvýznamnejší hostia. Čaká sa najviac pol hodinu. Hosťom sa vo vstupnej hale podá aperitív a chuťovky. Hostia sa vzájomne zoznamujú. Ak sú pozvaní hostia už zhromaždení, hostitelia ich pozvú k prestretej tabuli.

Do miestnosti s prestretými stolmi vstupuje ako prvá hostiteľka s čestným hosťom, potom ostatné dámy a páni. Ako poslední vstupujú hostiteľ s manželkou čestného hosťa.

Hostiteľ môže uvítať ešte raz hostí uvítacím prejavom alebo prípitkom. Ďalší priebeh recepcie je už voľný. V malom počte by mali byť k dispozícii miesta na sedenie.

Asi pol hodinu pred ukončením recepcie je hostiteľ pripravený rozlúčiť sa s hosťami pri východe z miestnosti (hostiteľ sa postaví ku dverám a lúči sa s hosťami). Po tomto čase nasleduje zábava bez hostiteľa, neformálne.

Dress code:

Oblečenie slávnostné elegantné: páni tmavý oblek  a dámy tmavý kostým alebo šaty.

Raut

Priateľské stretnutie pre veľký, vopred presne neurčený počet hostí. Tento druh recepcie sa spravidla koná po skončení koncertu, divadelného predstavenia, konferencie či väčšieho pracovného stretnutia. Ak nie je dohodnuté inak, začína sa spravidla o 22. hodine uvítacím nápojom a chuťovkami. Hostia sú vítaní hostiteľmi pri vstupe do haly, kde sa zoznamujú. Keď už sú prítomní čestní hostia, hostitelia ich pozvú k bufetovému stolu, ostatní stoja ďalej.

Čaša vína (une coue de champagne, glass of wine)

Koná sa dopoludnia od 12. do 14., resp. večer o 21. hodine. Dĺžka trvania je 30 minút, maximálne však 1 hodinu.

Je to krátke pracovné zoznamovacie podujatie, ktoré sa koná počas dňa. Hosťom sa ponúka studené občerstvenie vo forme nápojov – vín, najmä sektu. Pokrmy sú na ponukovom stole – chlebíčky, syry, syrové pečivo, chuťovky, oriešky, koláče a iné studené občerstvenie. Obsluhu zabezpečuje obsluhujúci personál. Hostia sú pozývaní bez sprievodu svojich partnerov.

Hostiteľ počas celej doby trvania podujatia stojí pri dverách a víta a lúči sa s prichádzajúcimi.

Kokteil (coctail, cocktail party)

Usporadúva sa obyčajne o 15.00 až 20.00 hod. a trvá spravidla asi 2 hodiny. Je potrebné zotrvať minimálne 20 až 25 minút. Prichádzať a odchádzať možno počas celého konania podujatia.

Je to spoločenské podujatie menšieho významu a má jednoduchšiu formu pohostenia.  Prebieha postojačky. Môže byť výhradne „pánskou záležitosťou“ – bez manželiek, alebo s manželkami.

Hostia môžu prichádzať a odchádzať po celú dobu trvania, ktorá je spravidla vyznačená na pozvánke.

Občerstvenie býva bez sladkostí, obsluhujúci personál roznáša nápoje, chlebíčky, ktoré si hostia berú priamo bez tanierikov a príborov. Hostia majú k dispozícii papierové obrúsky. V malom počte by mali byť k dispozícii miesta na sedenie.

Dress code:

Páni klasický pánsky oblek a dámy klasický sukňový alebo nohavicový kostým, elegantné  šaty.

Čaj (tea)

Organizuje sa popoludní medzi 16.30 – 18.00 hod.

Je to priateľské, menej oficiálne spoločenské stretnutie, ktoré trvá zvyčajne jednu hodinu. Je vhodné najmä pre dámsku spoločnosť alebo manželské páry. Podáva sa čaj, káva, nealko a niekedy i víno. Z pokrmov drobné slané a sladké pečivo, malé chlebíčky a ovocie.

High tea

Usporadúva sa obyčajne medzi 15. a 17. hod., ide o oficiálnu popoludňajšiu akciu výhradne dámskej spoločnosti.

Káva (coffee party)

Koná sa počas dňa. Je to kávová prestávka pre rôzny počet ľudí. Podáva sa najmä káva, niekedy s pečivom a ovocné osviežujúce nápoje. Trvá asi 20 minút.

Drinks party, drink

Začína sa spravidla o 17. hod.

Záhradná slávnosť (garden party)

Organizuje sa popoludní od 17. hodiny, alebo večer od 20. hodiny.

Vo vyzdobených stánkoch v záhrade (lampióny, vlajočky, girlandy) sa podávajú teplé i studené pokrmy, pokrmy na grile, zmrzlina, ovocné poháre, alkoholické i nealkoholické nápoje. Hostia sa spravidla obsluhujú sami pri stánkoch a ponukových stoloch. Súčasťou zábavy býva nejaký program (spev, hudba, hry, súťaže, divadelné hry, scénky). Môže sa opekať pri ohni, robiť táborák, či večer ukončiť ohňostrojom. Končí sa okolo polnoci.

Oblečenie je neformálne.

Hudobný večer (une soirée dansante, evening concert)

Koná sa zvyčajne o 21. hod. a patrí k intímnym večerom, usporadúvaným v ktorúkoľvek ročnú dobu pre menší počet pozvaných hostí. Hudobný večer nemá trvať dlhšie ako hodinu bez prestávky. Po skončení hostiteľ pozve hostí k studenému stolu, ktorý má byť vo vedľajšej miestnosti a výber jedál má dotvárať atmosféru večera.

Dress code:

Dámy majú mať malú večernú toaletu a páni smoking. Pred zahájením programu sa podáva aperitív.

Matiné

Dopoludňajšie kultúrne predstavenie sa usporadúva pri zahájení výstav pre pozvanú spoločnosť, podávajú sa slabšie alkoholické nápoje, obložené chlebíčky a chuťovky.

Vernisáž

Je slávnostné otvorenie výstavy, zvyčajne sa začína dopoludnia o 11. hodine a popoludní medzi 16. a 18. hod. Dĺžka trvania je maximálne 2 hodiny.

Vernisáž zahajuje organizátor výstavy, odborný výklad k umeleckému dielu podáva odborník. Súčasťou výstavy môže byť hudobný program.

Hostia sú počas vernisáže v stoji, oblečenie je spoločenské, resp. voľné.

Je vhodné umelca obdarovať kvetmi a blahopriať mu. Ten potom pozve hostí na malé občerstvenie – víno, nealko, chlebíčky, chuťovky.

Supper (réveillon)

Je jedlo po polnoci, po spoločenskej zábave. Podávajú sa teplé, studené mäsové jedlá s minimálnym množstvom príloh. Z nápojov sú to najmä ľahké biele vína, pivo a nealko. Nepodávajú sa ryby, syry a zelenina.

Krst rôznych predmetov – lode, mosty, budovy, zvony, pamätné tabule, knihy, CD

Buď ide o verejnú slávnosť pre širokú verejnosť, alebo pre vybranú spoločnosť. Slávnosť sa spravidla zahajuje rozbitím sektu o krstený predmet, prestrihnutím pásky, odhalením závesu. Potom nasleduje veselica.

Páska sa prestrihuje nasledovným spôsobom: nožnicami, ktoré sa prinesú na slávnostnom podnose, resp. vankúši sa odstrihne kúsok pásky. Majiteľ/hostiteľ krsteného predmetu odstrihne kúsok pásky a podá ju čestnému hosťovi. Následne čestný hosť odstrihne kúsok pásky a podá ju majiteľovi/hostiteľovi. Potom si pre seba odstrihnú iní hostia. Odstrihnutá páska je súčasťou histórie firmy, daného predmetu a ukladá sa k dokumentom, do kroniky, k fotografiám z krstu.

Na niektorých podujatiach sú pri vchode umiestnené podnosy alebo nádoby, kam majú pozvaní hostia pred vstupom vložiť či položiť svoju vizitku. Táto vizitka slúži hostiteľom ako informácia, kto bol na podujatí a kam majú poslať poďakovanie za návštevu, príjemné strávený čas a vyjadriť vieru v budúce stretnutia.

Foto: archív PhDr. Ľubice Mižičkovej

Aktuálne správy

tlacove spravy left arrowtlacove spravy right arrow