21. október 2017. Uršuľa. °C  drop down arrow
Svet financií jasne a pútavo
Quotes by TradingView
 

TOP slovenské a svetové vína. V čom sú iné?

Marek Mittaš Marek Mittaš Marek Mittaš  29.9.2015 29.9.2015  

Vo víne je pravda, ale aj množstvo chutí a vôní. Je to nápoj bohov už od čias antiky. Ak si ho chcete skutočne vychutnať, neradno vyberať podľa náhody alebo cenovej akcie. Čím viac zmyslov zapojíte pri výbere, o to viac rozkoše si s vínom pri stolovaní užijete.

 

Králi vína

Ročne sa vo svete vyprodukuje od 35 do 40 miliárd fliaš vína a medzi najväčších producentov patria Francúzsko, Taliansko, Španielsko, Spojené štáty americké, Argentína a Austrália. Nasledujú africké krajiny, kde sa vinárstvu darí najmä v období posledných rokov. Regióny na prvých troch priečkach produkujú pritom až polovicu svetovej produkcie a ročne by dokázali naplniť vínom takmer šesť olympijských bazénov. Napriek tomu vo Francúzsku je citeľné zníženie produkcie vína a podpisuje sa na tom najmä zmena klímy. V Taliansku produkcia stúpa a Španielsko vlastní najrozsiahlejšie vinice na svete, takže produkcia v tomto kraji bude aj ďalšie roky vo vysokých číslach. V USA sa takmer 90 % viniča rodí v slnečnej Kalifornii a Austrália sa primárne so svojím vínom zameriava na export. Kvantita však nie je najrozhodujúcejším parametrom. Francúzi v tomto smere dlhodobo ponúkajú symbiózu a medzi kvalitatívne najhodnotnejšie oblasti sa dlhodobo radia Bordeaux, Rhôna a celá oblasť Burgundska, Châteauneuf-du-Pâpe, Champagne a Loire Valley. Pri kúpe vína z týchto zemepisných šírok by nemusel krok vedľa spraviť ani vínny „amatér“. V Taliansku je určite domovom kvality Toskánsko, v Španielsku Pirorat. Argentínska Mendóza a austrálsky Coonawarra taktiež dlhodobo ponúkajú kvalitnú produkciu. Veľmi dobrým regiónom je aj Tokaj siahajúci z Maďarska až na Slovensko. Nedá sa hovoriť o svetovej kvantite, kvalitatívne sú vína z tokajských oblastí hodnotené veľmi vysoko.

Rozhodujú ročníky

Najlepšie vinohradnícke oblasti sa preslávili tým, že dlhodobo vo viacerých ročníkoch dokážu poskytovať vysokú kvalitnú produkciu. Víno je totiž generačným produktom. Každý rok sa menia jeho vlastnosti, a to aj u výrobcu, ktorý strávil výrobou vína už niekoľko generácií. Každá odroda, každý ročník a každé stáčanie prináša nové prekvapenia. Rozmanitosť ročníka tvorí aj základ archívnych vín. Tie najlepšie z nich sa totiž stávajú nielen lahôdkou v podobe mladého vína, ale rovnako predstavujú zberateľské či investičné kúsky. Fľaša skvostného moku môže mať totiž pokojne hodnotu automobilu. V Dubaji sa napríklad dvanásť fliaš  Chateau Margaux 2009 predalo za viac ako 120 000 libier a medzi elitu patrí aj Richebourg Grand Cru 1985, ktorého jedna fľaša v aukcii sa začína na sume 15 000 dolárov. Víno sa stáva skutočne hodnotnou investíciou nielen čo do zážitku, ale aj na zhodnotenie voľných finančných prostriedkov. Teda do chvíle, kým sa nerozhodnete poriadne zainvestovať do svojich chuťových pohárikov.

Hodnoťte ako profesionáli

Na každej etikete je zvyčajne napísané, čo vo víne môžete na jazyku zacítiť, alebo sa obtrie o vaše čuchové bunky. Nenechajte sa však zmiasť. Víno je delikatesa, ku ktorej si ako ku knihe každý milovník rozkoší naviaže aj svoje vlastné pocity. Slová odborníkov vám môžu byť nápomocné, ale každý vo víne objaví svoje vlastné dobrodružstvo. Degustáciu si pokojne môžete pripraviť aj doma. Pri hodnotení vín sa odborne posudzujú kvalitatívne akostné znaky vín. Zvyčajne sa vína v súťažiach degustujú a hodnotia na základe stabilných parametrov. Vo vzhľade je to čírosť a farba. Vo vôni je rozhodujúce hľadať intenzitu, jemnosť, kvalitu. To isté aj v chuti, kam sa pridáva parameter perzistencie. Práve na základe toho sa vínam prideľujú body a najlepšie vyhráva. Je to vždy tak trochu o subjektívnych hodnoteniach, no čím viac jazykov sa zhodne, o to viac je pravdepodobné, že víno je kvalitnejšie. Medzi slovenskými šampiónmi každej súťaže sa dlhé roky umiestňujú vinárstva JANOUŠEK & POLÁK, s. r. o., ELESKO, a. s., Vinárske závody Topoľčianky, s. r. o., J. & J. Ostrožovič, VÍNO MRVA & STANKO či Víno Matyšák. Čoraz viac však aj vinárstva kopírujú trend, ktorý posledné roky začali udávať pivovary a môžeme tak nájsť mnoho malých výrobcov, ktorí sa rozhodli produkovať kvalitné vína zo svojich vinohradov. Stačí len ochutnať, zhodnotiť a vybrať si to pravé potešenie vo fľaši.

Víno rozpoznáte aj na prvý pohľad

Od roku 2009 platí na Slovensku nový vinohradnícky zákon. Podľa neho sa už majú namiesto označovania akostných vín prívlastkami označovať miestom pôvodu, po vzore vyspelých vinárskych štátov Európy. Aplikácia nového zákona si v reálnej praxi vyžiadala istý čas, kým sa slovenskí zákazníci naučili prijímať nové etikety a vinári v reálnej praxi premietli nové ustanovenia zákona na fľaše. Dnes je však už uplatňovaný a preto tie najkvalitnejšie  slovenské vína nesú označenie D.S.C (Districtus Slovakia Controllatus ). Aj to pomáha tomu, že víno, najmä to neznáme, možno kupovať aj podľa etikety, ale nie podľa jej vizáže, farebnosti či lákavosti obalu, ale podľa obsahu, ktorý k nám komunikuje. S trochou znalostí z regiónu, kvalitných ročníkov a cukornatosti sa dá kúpiť dobré víno aj „naslepo“. Základným rozdelením však stále ostávajú stolové vína vyrábané z hrozna, ktoré dosiahlo cukornatosť najmenej 13 kg na 100 l muštu a kvalitnejšie akostné vína, ktoré sa vyrábajú z hrozna, cukornatosti najmenej 16 kg na 100 l muštu. Až tieto ďalej členíme na odrodové a značkové vína a značkové zmesové vína. Kvalitu nemusí vždy reflektovať len cena, ale tak ako vo všetkom platí, že s nárokmi a požiadavkami na kvalitu a vlastnosti vína stúpa aj hodnota. Či už ako zberateľský kúsok, alebo pre vlastné potešenie zmyslov, dobré víno nie je nikdy zlá investícia.

Foto: Stockfresh

Aktuálne správy

tlacove spravy left arrowtlacove spravy right arrow