14. december 2017. Branislava, Bronislava. °C  drop down arrow
Svet financií jasne a pútavo
Quotes by TradingView
 

Umenie stolovať 2. časť

NextFuture NextFuture NextFuture  28.8.2015 28.8.2015  

V predchádzajúcom vydaní NEXT FUTURE sme vám priblížili, ako korektne podľa etikety vytvoriť zasadací poriadok pri rôznych formálnych príležitostiach a tiež sme vysvetlili skratky zaužívané na pozvánkach. Dnes sa na niektoré spoločenské podujatia „zájdeme pozrieť“ a začneme veľmi príjemne. Zájdeme si na mejdan.

 

Veselosť je druhom odvahy.

Mejdan.

Odkiaľ pochádza tento výstižný a jednoznačný názov priateľských stretnutí s rozličným programom?

„At Meydan“ bol stredoveký jazdecký štadión – dostihové závodisko. Na ňom sa v roku 1583 konal fantastický mejdan. Bola to oslava narodenia prvorodeného syna a dediča tureckého sultána Murada III. Zvolal sem okolitých vládcov, kráľov, princov a kniežatá, aby „videli“ a „počuli“. Povolal kúzelníkov, akrobatov, umelcov, muzikantov, spevákov, hercov aj tanečníkov a prikázal ohromne sa tešiť i všetkým svojim poddaným. Veľkolepé slávnosti trvali sedem týždňov a závodisko At Meydan bolo centrom celej tejto jarmočnej slávy.

Oslavy mali veľkú tradíciu aj v starom Ríme. Občania boli posadnutí túžbou po zábave a radovánkach. Chlieb a hry bolo ich heslo. Podvečer sa schádzali pri stole a bohatá večera trvala osem až desať hodín. Nebolo divu, že si pri nej Rimania robili pohodlie a jedli poležiačky. Na zábave tancovali tanečnice, hrali hudobníci a jedli sa všakovaké dobroty.

Párty, ako sa mejdanom zvykne hovoriť trochu iným jemnejším spôsobom, môžeme pozorovať neskôr, v 17. storočí v Anglicku, Francúzsku, Holandsku alebo tiež v nemeckom Weimare, kde J. W. Goethe bol vo vymýšľaní najrozmanitejších párty veľmi neúnavný.

Mejdan i párty môžeme v súčasnosti usporiadať v akúkoľvek dennú či nočnú hodinu a predstavujú veselé a družné posedenie.

Napríklad o desiatej dopoludnia môžeme pozvať priateľov na raňajkovú párty, o 11. hodine na sekt párty, o 12. hodine na zoznamovaciu párty s obedom alebo na svadobnú párty, o 14. hodine na mejdan pri bazéne, o 15. hodine na párty na čaj o piatej, o 18. hodine na kokteil párty, o 19. hodine na večernú párty na pohárik, o 20. hodine na gril párty, o 21. hodine na rozlúčku s mládeneckým stavom, o 22. hodine na pivničný mejdan alebo maškarný ples, alebo aj o 23. hodine na párty po divadle či koncerte.

Ďalšie typy spoločenskej zábavy s možnosťou stolovania

Raňajky, pracovné raňajky (petit déjeuner, breakfast)

Raňajky ako menšie spoločenské podujatie sa môžu začať už o 8.00 alebo od 8.15 až deviatej hodine.

Podávajú sa ovocné alebo zeleninové šťavy, káva, čaj, rôzne druhy pečiva sladkého i slaného, džemy, jogurty, müsli, vaječné jedlá, syry, párky, rôzne druhy salám alebo zelenina.

Zasadací poriadok s menovkami na stole by mal byť maximálne pre 6 až 8 osôb. Dĺžka trvania je maximálne jedna hodina. Príhodné je denné pracovné oblečenie.

Neskoršie raňajky  (brunch, déjeuner)

Názov je odvodený od slov breakfast (raňajky) a lunch (obed).

Začínajú sa od 10.30 najneskôr však o 11.30. Konajú sa súkromne v byte alebo v reštaurácii pri príležitosti uvedenia do funkcie, pri oslave narodenín, pri oslave jubilea firmy, alebo pri uvádzaní do istých spoločenských kruhov. Dĺžka trvania je maximálne dve hodiny. Zasadací poriadok s menovkami, zvyčajne 12 maximálne 60 osôb. Primerané na túto príležitosť je denné pracovné oblečenie. Kvetiny je vhodné priniesť na podujatie alebo poslať vopred či nasledujúci deň. 

Obed (déjeuner, lunch, luncheon)

Zvyčajne od 12.30 až 13.00 hod. Názov lunch sa vzťahuje na ľahký, menej formálny obed. Luncheon je označenie formálneho veľkého obeda s viacerými chodmi.

Čo sa podáva? Aperitív alebo studený zeleninový vývar, ovocné alebo zeleninové šťavy (spravidla v oddelenej miestnosti v salóniku, pred obedom), studené predjedlo, polievka, teplé predjedlo nemusí byť, ak je studené predjedlo.

Ako prvý chod je vhodné podávať mäso kuracie, teľacie alebo ryby, ku ktorým sa podáva biele víno.

Druhý chod – červené mäso (hovädzie, bravčové, divina, kačica alebo iné), ku ktorým sa podáva červené víno.

Nasleduje dezert alebo múčnik so šumivým či dezertným vínom a k tomu syry a ovocie.

Na záver sa môže podávať v oddelenej miestnosti káva, čaj, sóda či minerálka a taktiež digestív (koňak, portské víno a iné).

Zasadací poriadok je stanovený s menovkami od dvoch až po deväť osôb.

Dĺžka trvania je maximálne dve hodiny.

Za vhodné oblečenie sa u pánov považuje klasický pánsky oblek a u dám klasický sukňový alebo nohavicový kostým, prípadne vychádzkové šaty.

Business-lunch – pracovný obed

Pracovný obed sa zvykne konať v čase od 12.00 do 13.30 hod. Jeho dĺžka je maximálne hodinu a pol. Zasadací poriadok s menovkami má byť usporiadaný podľa dôležitosti hostí.

Na túto príležitosť si páni oblečú klasický pánsky oblek a dámy klasický sukňový alebo nohavicový kostým, prípadne aj vychádzkové šaty.

Pracovný obed je spoločensky nižšia forma spoločenského stretnutia ako pracovná večera, ktorá už vyžaduje prísnejšie dodržiavanie spoločenských pravidiel.

Ak sa už rozhodnem s niekým stráviť čas počas obeda, ako príjemný spoločník by som zo spoločného obeda mal urobiť malú nezabudnuteľnú chvíľu.

Pozvanie na obed by malo byť niečím, čo si druhá strana nejakým spôsobom zaslúžila. Nech to znie akokoľvek zvláštne, ale pozvať niekoho k stolu a obedovať s ním by malo byť prejavom úcty k sebe i k tomu druhému. Obedovať máme s niekým, koho si vážime – je to česť.

Vychádzajúc z takejto filozofie by teda pozvanie na obed malo byť premyslené. Mali by sme vedieť, čo chutí človeku, ktorého pozývame, čo má a čo nemá rád, akým jedlom ho môžeme potešiť a urobiť mu radosť.

Starostlivo zvážime zistené skutočnosti, vopred preveríme kvalitu jedla, nápojov a vhodnosť prostredia a pozveme dotyčného na obed.

Pozvať na obed teda znamená, že jedlá a nápoje vyberáme my a my ich tiež platíme.

Keď čašník prinesie ponukový jedálny lístok, môžeme poznamenať: „Ak dovolíte, táto dáma (tento pán) je dnes mojím hosťom a dovolím si ponúknuť jedlo, ktoré dobre poznám a je vynikajúce.“ Pozvanie na obed je prejavom úcty. Účet teda platí hostiteľ.

Ak sme natoľko zaneprázdnení, že nemáme čas zisťovať, čo majú ľudia, ktorých chceme pozvať na obed, radi, zvolíme inú formu spoločenského stretnutia, napríklad pozvanie na drink či kávu.

Večera (diner, souper, dinner, supper)

Koná sa zvyčajne od 19.00 až do 20.15 hodiny. Je to slávnostnejšia a formálnejšia spoločenská príležitosť ako obed. Pri zasadacom poriadku s menovkami je potrebné počítať maximálne s ôsmimi osobami pri jednom stole. Dĺžka trvania večere je maximálne päť hodín. Oblečenie pánov aj dám je slávnostné. Znamená to, že páni majú na sebe elegantný tmavý oblek, žaket alebo smoking a dámy krátke alebo dlhé (po 20. hodine) elegantné večerné šaty. Kvetiny, resp. darčeky, sa posielajú vopred alebo ako poďakovanie na nasledujúci deň.

Viac o stolovaní, pravidlách s ním spojených a o ďalších spoločenských podujatiach sa dočítate v ďalšom vydaní  NEXT FUTURE.

Foto: Stockfresh

Aktuálne správy

tlacove spravy left arrowtlacove spravy right arrow