17. október 2017. Hedviga. °C  drop down arrow
Svet financií jasne a pútavo
 

Vinice Malých Karpát

NextFuture NextFuture NextFuture  25.1.2013 25.1.2013  

Všetci dobre poznáme zvyky našich vinohradníckych miest a obcí. Jesenný zber úrody, oberačkové slávnosti, kroje, vinobrania... To všetko nám pripomína ustupujúce leto a príchod jesene. Na krásne obyčaje nesmieme zabúdať. Potenciál Malokarpatského územia predkladá záujemcom kvalitný balík príležitostí, ako prežiť tradíciu moderne. Máme pre vás niekoľko typov na efektívne využitie vášho voľného času, spojeného s vínom.

 

Úspech spočíva v kvalite

Oblasť Malých Karpát, je klenotom vinohradníckych regiónov Slovenska. História vinárstva sa tu datuje na niekoľko tisícročí vytrvalej tradície. Kvalitu odzrkadľuje aj bohaté zastúpenie úspešných vinární, ktorým sa hromadia zbierky víťazných medailí. Potenciál územia je rovnako svetlý, ako slnečné svahy viníc.

Pán Ing. Martin Motáček, majiteľ a prevádzkovateľ vino.sk/wineshop.sk k tomu dodáva: „Malé Karpaty majú ideálnu polohu na pestovanie vína a sú ľahko dostupné trom veľkomestám – Bratislave, Viedni a Budapešti. Najväčší potenciál je teda pritiahnuť milovníkov nápoja bohov z týchto metropol. Na to však treba ponúkať špičkové služby, nie len vína.“

Úspech teda spočíva v kvalite, ktorá je základným princípom. Zatiaľ sa tu darí najmä menším firmám, ktoré vsádzajú na silu tradičného remesla vinohradníctva.

„Keďže kvôli rozlohe, nikdy nebudeme môcť cenovo konkurovať zahraničným vínam, budúcnosťou regiónu sú len vysokokvalitné vína, malé a rodinné vinárstva,“ dodáva Ing. Martin Motáček.

Spomínané vína tu dosahujú nemalé ocenenia. Môžeme hovoriť o významných triumfoch, a to nie len na regionálnych súťažiach. Hodnotu preukazujú aj väčšie vinárske komplexy, ktorých história možno nezastrešuje siahodlhý rodokmeň tradície. O to viac sa však tešia z oprávnených cien, ktoré odzrkadľujú náročnú prácu dobrého pestovateľa. „Z tohtoročnej najväčšej svetovej súťaže vín AWC Vienna 2012 máme až tri zlaté medaily. Je to historický úspech,“ uvádza Martin Maršálek, CEO Elesko.

Kulinárske pôžitky

K poháru ušľachtilého vína sa žiada ochutnať aj regionálne kulinárske špeciality. Tunajšia gastronómia ponúka mnoho lákavých možností. Opäť sa vraciame k obrazu prírody. Lúky, pasienky, lesy a rybníky prinášajú mnoho možností. Predstava bažanta na víne, diviny na dubákoch, či pstruha na bylinkovom masle spoľahlivo priláka každého gurmána. Charakter regiónu poskytuje značné výhody pre miestnu kuchyňu, ktorá ich aj patrične využíva.

Vyjadrenie pridáva aj pán Martin Maršálek, z CEO Elesko: „Naše motto znie - tradičné jedlá, netradične dobre! Ide o staré receptúry z čias Rakúsko –Uhorska, ako aj staré klasiky Československej kuchyne podávané v neobyčajnej kvalite. Za zmienku stojí, že väčšinu mäsa podávaného v našej reštaurácii si dochováme sami.“

Okrem návštevy dobrej reštaurácie, sa nám naskytuje na tomto mieste aj možnosť kúpy miestnych surovín, od burčiakov, lokší či hríbov, až po spomínanú zverinu. Príjemnou alternatívou sú aj pravidelné podujatia vinohradníckych miest, ktoré každoročne slávia plody svojej práce. Hovoríme o jarmokoch, hodoch, či vinobraniach, a mnohých ďalších sprievodných akciách.

Harmóniu tvorí súlad

Či v zmysle prepojenia jedál s odrodami vína, či v kolobehu prírody, zvuk chutí a vôní vytvára z Malokarpatskej oblasti jeden výnimočný celok. Už len prostý pohľad na scenériu Malých Karpát, napĺňa človeka príjemným pocitom. Vydajte sa potulkami po našich vinohradníckych mestách, a spoznajte krásu tradícií s vínom spojených.

 

Ocenené vína

Prinášame zopár konkrétnych typov na prestížne slovenské vína, ktoré získali zlaté medaily na jednej z najväčších svetových výstav – AWC Wiena 2011.

Alibernet 2009 od vinárstva Elesko - Víno Vás osloví svojou výraznou atramentovou farbou. V sladkastej vôni vína pocítite likérové tóny po tmavých lesných plodoch, ktoré dopĺňa nádych čierneho maku a čokolády. Chuť vína je plná, zamatová so sladkým tanínom a dlhou dochuťou po sladkom drievku. Výborne sa hodí k dezertom.

Chardonnay barique 2009, Elesko - Vôňa vína je intenzívna s príjemným nástupom zrelého, žltého ovocia, ktoré strieda lahodná stopa biskvitu s príjemnou vanilkou na záver. Chuť je plnšia, komplexná s príjemnou kyselinkou a lahodným, dlhotrvajúcim záverom s nádychom vanilky.

4 Živly 2009, Karpatská perla - Použité odrody sú Veltlínske zelené, Rizling rýnsky, Aurelius a Pinot Gris. Víno malo dostatok času na to, aby vo fľaši ukázalo všetky svoje prednosti. Vo vôni zachytíte jemné tóny vanilky vďaka vyzrievaniu v drevených sudoch. Chuť vína je šťavnatá, plná ovocno-korenistých tónov. Veľké biele víno, ktorého chuť Vám dlho zostáva na jazyku.

Nitra 2009, Chateau Modra - Víno mohutnej a intenzívnej tmavočervenej farby, voňajúce po čiernych ríbezliach s griotkovým podtónom. Výrazná cabernetová, jemne tanínová chuť je v harmónii s tónmi po sušených slivkách. Cukornatosť pri zbere 23,0 °NM predurčuje prívlastok výber z hrozna.

Cabernet Sauvignon, ľadový zber 2009, Martin Pomfy – Mavín - Kúzelná vôňa sa otvára výrazným tónom zmrznutej jahody, spolu s jemnými nuansami medu a bylinkových tónov. Chuť kopíruje aromatické vnemy. Dostatočné množstvo kyselín robí víno šťavnatým a zabezpečuje mu príkladnú sviežosť. Víno je skvelým záverom slávnostného menu.

Aktuálne správy

tlacove spravy left arrowtlacove spravy right arrow